Formen må spisses. Frem til konkurransen trener Lars og de andre vel førti aktive utøverne i Hjellestad Jet Ski Klubb hver eneste dag.

Fargesprakende vannjetter suser rundt røde og gule bøyer. Det går fort, rasende fort, her ute på klubbens treningsbane på Spikaren utenfor Hjellestad. Året rundt trenes det tre ganger i uken.

Norges yngste

Lars Myntevik er den yngste vannjetkjøreren i Norge. Han begynte med sporten i januar i år, men er allerede en dreven fører.

— Jeg så en kamerat kjøre, det så kjempegøy ut. Men det er en tøff sport og jeg blir veldig sliten i beina, sier han - og hiver etter pusten.

Drømmen er en gang å bli norgesmester og få delta i EM. Men først er det altså norgescup.

— Jeg liker å konkurrere og gleder meg til racet lørdag, hutrer den gjennomvåte tolvåringen.

Satser på juniorer

Jetskiklubben på Hjellestad har hatt stor tilvekst av kjørere i juniorklassen.

— Vi får «kick» av å kjøre. Jo fortere jo bedre. Vi har vokst opp ved sjøen og har alltid hatt interesse for båt. Da vi ble gamle nok, var det naturlig å starte med vannjet, sier Alexander Pedersen (14) og Christer Sandtorv (15). De er to av klubbens 25 ivrige juniorkjørere. Juniorene må fylle tretten det året de starter med sporten, ta båtførerprøve og ha lisens fra Norges Motorsportforbund.

Savner jenter

— Her ute på treningsbanen ligger farten på rundt femti knop. StandUp-scooterne, som vi kjører, har fra 70-115 hestekrefter, forteller Jørn Ivar Liseth, formann i Hjellestad Jet Ski klubb.

Liseth leder en klubb med 250 medlemmer, den største i Norge. Meritter er det mange av; blant annet ble Liseth nordisk mester i fjor og Christer Sandtorv norgesmester og Steffen Sjøstrand nordisk mester i juniorklassen. I sesongåpningen er formannen selv stor favoritt. I tillegg er juniormestrene fra i fjor klare for seniorklassen.

— Det blir spennende å se hvordan guttene kommer til å klare seg i seniorklassen, blant de rutinerte kjørerne, sier Liseth.

Av medlemmene er ca 45 aktive konkurransekjørere. Sesongen varer fra mai til august, men gjengen på Hjellestad holder kjøret gående hele året. Selv om frostrøyken måtte ligge over fjorden.

Men Liseth savner jenter i miljøet.

— Vi har hatt to trofaste jenter som nå har gitt seg. Vannjet er en sport jenter lett kan hevde seg i. Det har hendt flere ganger at jeg har hatt jenter foran meg på pallen i race i Sverige og Finland, sier han.

LANDETS YNGSTE: Lars Myntevik (12) er landets yngste utøver i vannjet. Han gleder seg til å konkurrere for første gang.
Foto: Ina Dyrkolbotn