I fjor gjorde Tollvesenet 2000 beslag av narkotika og dopingmidler på de største postterminalene. Det er en oppgang på 25 prosent fra året før.

Økningen fortsetter i år. I løpet av årets tre første måneder er det gjort 741 beslag, mot 520 i samme periode i fjor.

— Tallene tyder på at det kommer veldig mye narkotika til Norge gjennom Posten. Vi har økt kontrollvirksomheten hos Posten i det siste, men ikke så mye som disse tallene skulle tilsi, sier kontorsjef Jon Aspelund hos Tollvesenet i Oslo og Akershus.

Sjekker med hund

De fleste postbeslagene skjer på terminalene på Alnabru og Gardermoen. Men også i Bergen kontrollerer tollerne postterminalene. BT er med da narkohunden Henry – ledet av hundefører Christer og tolloverbetjent Jorunn Heimdal – saumfarer terminalen på Mindemyren.

— Hunder er som mennesker. De liker en avveksling. Det er fint å komme seg litt bort fra Flesland og gjøre en innsats hos Posten, sier Christer, som ikke vil ha etternavnet sitt i avisen.

En haug med pakkepost spres utover gulvet for å gjøre det lettere for Henry å få ferten av innholdet. Hele lokalet sjekkes grundig – uten noen funn denne gangen.

— Vi er på Posten flere ganger i uken. Det er veldig arbeidsbesparende å bruke hund når vi skal gå gjennom store mengder pakker, sier Heimdal.

Nok til 9000 piller

Men det er ikke bare Posten som ekspederer pakker og brev med ulovlige stoffer. Da Tollvesenet i Bergen kontrollerte fraktselskapet DHL i februar, fant de en umerket aluminiumsflaske som inneholdt den oljeaktige væsken safrol. Stoffet er ikke et narkotikum i seg selv, men er en av de viktigste ingrediensene i ecstasypiller (MDMA).

— Dette beslaget er det første i sitt slag i Bergen. Innenlands produksjon av ecstasy er noe vi har fryktet, men inntil nå har vi hatt få holdepunkter for at det forekommer, sier kontorsjef Åge Skår i Tollregion Vest-Norge.

narkohund06.jpg
Eirik Brekke

Flasken med én liter safrol inneholdt råstoff til opptil 9000 ecstasypiller, avhengig av blandingsforholdet.

Kjøperen var en mann i 20-årene som bestilte råstoffet på nettet, og fikk tilsendt flasken av en selger i Indonesia. Men pakken kom ikke lenger enn til DHL-terminalen i Fyllingsdalen.

En tilsvarende flaske, adressert til en person på Østlandet, ble også beslaglagt. Den stammer trolig fra samme avsender.

To menn tatt

— Vi er bekymret for at det foregår amatørmessig produksjon av piller på gutterom i Norge. Brukerne av slike piller har ingen kontroll på innholdet, og det blir nærmest umulig å gardere seg mot overdoser. Vi er glade for å ha hindret slike piller i å komme på markedet, sier Skår.

I tillegg til mannen som bestilte pakken, er også en annen mann i 20-årene siktet i saken.

— Begge har erkjent de faktiske forhold. Vi har gjort ransakinger hos dem, og det ble gjort beslag, sier politibetjent Torbjørn Mørk på Fjell og Sund lensmannskontor.

Det skal ikke være noe som tyder på at de faktisk har lykkes i å produsere narkotika.

— De var et stykke fra å komme i mål. Men til syvende og sist var hensikten deres å lage ecstasy, sier Mørk. Kjøperens forsvarer, advokat Richard von der Veer, vil ikke kommentere saken.

Safrol-kjøpet vil trolig bli straffet med bøter. Men dersom mennene hadde gjort alvor av å produsere ecstasy, ville de gjort seg skyldig i grov narkotikaforbrytelse med en strafferamme på ti års fengsel.

Oslo på topp

Kripos mener det er sannsynlig at det foregår narkotikaproduksjon i Norge, i første rekke av amfetamin. Det er ikke avdekket noen amfetamin-laboratorier i Norge hittil, men det er flere ganger beslaglagt råstoffer til produksjon.

Undersøkelser av kloakken i ulike byer har vist at Oslo har 30 ganger så stort forbruk av metamfetamin som Stockholm. Norge ligger på topp i Europa over funn av metamfetamin i kloakken.

Nye, syntetiske narkotiske stoffer på markedet gjør det enklere for private importører å blande ingredienser selv, mener Mette Rooth i Norsk narkotikapolitiforening.

— Oppskriftene er lett tilgjengelig på nett, og det samme er råstoffene og utstyret. Før måtte man ha kontakter og kjenne folk. Nå kan man sitte på gutterommet og bestille varene, og få dem levert i postkassen, sier Rooth.

narkohund011.jpg
Eirik Brekke