Mandag formiddag er Statens vegvesen på befaring ved øvre åpning på Snauhaugentunnelen, den nederste tunnelen i Tokagjelet.

— Jeg har ikke sett noe så gale som dette før. Det er en kjempeblokk som har rast ned, hele fjellsiden har bare løsnet, sier kontrollingeniør Einar Selland.

Han forteller at det kan ta fklere uker før veien kan åpnes igjen.

— Hele veien må rett og slett bygges opp igjen.

300 kubikk

Geolog Njål Farestveit i Statens vegvesen anslår blokken som har rast ut til å være 300 kubikkmeter. Det utgjør om lag 840 tonn stein. Til sammenligning er vekten til en personbuss fra Skyss på 11 tonn.

FULLSTENDIG KNUST: Du kan så vidt skimte tunnelen bak steinmassene.
Einar Selland

— Det har rast ut i ett stykke 20 til 25 meter over tunnelportalen og knust den fullstendig, samt deler av veibanen.Fjellet i området består av bergarten fyllitt.

— På godt vestlandsk kaller vi det råtafjell. Det har en tendens til å falle ut på denne måten, sier Farestveit.

Helikopter er bestilt for å sjekke om det er ytterligere rasfare, før de kan begynne arbeidet på stedet. Et klatrelag fra Mesta er også på stedet for å bidra med undersøkelser av fjellsiden.

- Kjørte inn i steinmassene

«Jeg var første bil fra Norheimsund-siden, og kjørte rett inn i steinmassene. Jeg hørte da at det fortsatt raste utenfor tunnelen», skriver Arne Torvik i en epost til Bergens Tidende.

Torvik forteller at han trolig bare var sekunder fra å bli truffet av steinmassene da han kjørte gjennom Snauhaugentunnelen.

— Jeg merket at det var mye støv i tunnelen, og så at ledningene hang og dinglet. Plutselig var hele åpningen sperret av stein. Jeg klarte ikke å stoppe, men har heldigvis en solid bil med kufanger som tok unna det verste, forteller han.

- Så ingen biler

«Jeg var første bil fra Norheimsund-siden, og kjørte rett inn i steinmassene. Jeg hørte da at det fortsatt raste utenfor tunnelen», skriver Arne Torvik i en epost til Bergens Tidende.
ARNE TORVIK

Da han gikk ut av bilen hørte han at det fortsatt kom ned stein utenfor tunnelen. Da var klokken 22.52 søndag kveld, forteller han.— Senere kjørte jeg opp igjen for å se om noen andre kunne være tatt. Da var det litt bedre sikt, og jeg så jeg at raset gikk langt fremover, forteller Torvik.

Han tror ikke det var biler foran ham da raset gikk.

— Jeg så ingen biler oppover Steinsdalen, så det var ingen i den retningen, i hvert fall, sier han.

Bilisten sier at han umiddelbart kontaktet AMK-sentralen, som da ikke hadde fått melding om raset.

Omkjøring via Granvin og Voss

Silje Flotve kom kjørende ned Tokagjelet da de plutselig måtte stanse inne i den øvre tunnelen. To-tre andre biler sto fast foran dem.

— En svær steinblokk sperrer nesten hele tunnelåpningen. Det er bare en glipe der man kan se ut, forteller Flotve.

Dersom man skal til Bergen, er det omkjøring via Granvin og Voss, eventuelt via Mundheim og Samnanger.

Politiet opplyser i 09-tiden mandag morgen at de har dratt fra stedet.

— Nå er det Vegvesenet som styrer arbeidet. Jeg har nettopp snakket med Vegtrafikksentralen Vest, og de kommer med en tilbakemelding senere på dagen, sier operasjonsleder Morten Kronen.

I slutten av mai i år raste veien ut ved munningen til Tokagjeltunnelen, bare ett par kilometer unna.

RÅTAFJELL: Blokken som har rast ut av fjellet anslås å være omlag 300 kubikkmeter stor, og nærmere 850 tonn. Det er like mye som 75 Skyss-busser.
BJØRN ERIK LARSEN
STORE DIMENSJONER: Steinblokken som raste ut veier omtrent det samme som 76 av rutebussene til Tide i Bergen.
Silje Katrine Robinson (arkiv)
FRA AVSTAND: Slik ser rasstedet ut fra andre siden av lien.
JAN LYGRE