Det var natt til søndag 3. november det brant i en garasje på Eidsvågneset. To biler brant ned og det oppsto store skader på garasjen. I forrige uke ble en mann pågrepet og siktet for brannen.

Undersøkes psykisk

Tirsdag ble den tidligere ustraffede mannen varetektsfengslet i fire uker. Bergen tingrett er enig i at det er fare for at han skal begå nye straffbare handlinger mot garasjens eier, som han opplyser å ha hatt en konflikt med.

I retten innrømmet mannen at han har psykiske problemer.

— Jeg er glad for at vi fikk rettens medhold i at det er fare for gjentagelse. Vi vil nå sørge for at det blir foretatt prejudisiell observasjon av siktede, sier May-Britt Erstad, politiadvokat ved Bergen nord politistasjon.

Stakk av til fjells

I politiavhør har mannen forklart at han reiste fra Oslo med toget den 2. november. I bagasjen hadde han blant annet tennvæske og fyrstikker. I Bergen la han seg inn på hotell og slappet av før han dro til Eidsvåg natt til søndag 3. november.

Etter å ha satt fyr på garasjen, stakk stakk han oppover fjellsiden ved Eidsvågneset og gikk over fjellet og ned til Munkebotn ved Sandviken sykehus.

Turen fortsatte til hotellet som mannen hadde tatt inn på. Der slappet han av før han returnerte til Oslo, skal han ha opplyst i avhør.

Anker

I retten var siktede tidvis sterkt preget av situasjonen. Mannen tok flere ganger til tårene, og var fortvilet. Han sa etter rettsmøtet at han «aldri ville komme ut av fengsel».

— Vi kommer til å anke kjennelsen til lagmannsretten. Jeg forventer at det skaffes en skikkelig fengselscelle til ham nå. Han har sittet fire netter på glattcelle, noe som er uforsvarlig, sier forsvarer Kaj Wigum.

Løslatt etter avhør

Hans klient ble pågrepet i forrige uke av politiet i Oslo, men løslatt etter avhør. Mannen foretok seg ikke noe straffbart mot noen i den perioden. Det mener Wigum er et godt argument for at han bør løslates, men han fikk altså ikke medhold.

Før fengslingsmøtet tirsdag var mannen fremstilt for lege på Bergen legevakt. De fant ikke grunn til å henvise ham videre til psykiatrisk undersøkelse.

«Retten finner det på denne bakgrunn klart at det er mer sannsynlig at han er strafferettslig tilregnelig enn at han ikke er det», heter det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

Ifølge kjennelsen mangler mannen et godt nettverk rundt seg. Retten mener det er fare for at mannen kan begå nye straffbare handlinger, ettersom han har «et fastlåst syn».