• Vær så snill å snu! Bønnen fra Tove Havro og over tretti gravide kvinner var følelsesladd og klar. De vil ikke gamble med ufødte liv på landeveien til Haugesund i sommer.

Tove Havro fra Stord klarte ikke sitte rolig å se på at fødeavdelingen på Stord blir feriestengt en måned i sommer. I går kveld trommet hun sammen til hastemøte på Leirvik skule.

— Jeg skal ikke til Haugesund. Da skal jeg heller krype, kom det kontant fra en ung kvinne i salen.

— Jeg er ikke villig til å gamble med liv. I vår familie mistet vi en fullbåren gutt fordi livmoren sprakk, fortalte en annen kvinne som venter sitt første barn.

Opptil tre timers reise

Innleggene var mange og sterke. Klinikkdirektør for kvinne/barn, Thorleif Meidell Waage og administrerende direktør Johannes Kolnes i Helse Fonna ble stilt til veggs gang på gang av redde kvinner og frustrerte vordende fedre.

Også ordførere og varaordfører fra Tysnes, Fitjar, Kvinnherad og Stord hadde tatt turen til møtet sammen med helsepersonell.

I flere av kommunene får de fødende opptil tre timers reisetid til nærmeste åpne fødeavdeling i perioden 19. juli til 15. august. Da må de reise via Stord til Haugesund.

— For Kvinnherad er dette dramatisk. Ikke bare er det snakk om å sende fødende helt til Haugesund. De vil ta fra oss ambulanse på Halsnøy i tillegg, sa ordfører Bjarne Berge.

— Fra Tysnes bruker vi allerede i dag en og en halv time til Stord. Hva skjer med smertelindring og overvåking under transport til Haugesund? Vi er veldig urolig og mener trygghet ikke kan måles i penger, sa varaordfører Aud Kaldefoss fra Tysnes.

Skal vurdere vedtaket

Ordfører Magne Rommetveit på Stord håper å få omgjort vedtaket ved å appellere til styret i Helse Fonna

Bak beslutningen om å ferielukke fødeavdelinger i sommer står nemlig klinikkdirektør Thorleif Meidell Waage.

12 millioner kroner skal kuttes og 18 årsverk bort. Feriestengning gir en innsparing på 500-700.000 kroner.

— Dette er ikke et vedtak jeg gjør med godt hjerte. Vi vet det er upopulært, sa han til de fremmøtte.

Men møtet gjorde inntrykk på klinikkdirektøren.

— Vi skal vurdere saken på nytt, sa han til Bergens Tidende før han forlot Leirvik skule i går.