De fleste sosiale medier blir tidvis brukt til mobbing, men få har skapt like stor overskrifter som Ask.fm og Formspring. Disse skiller seg ut ved å tillate anonyme meldinger, og har i flere tilfeller blitt brukt til så omfattende mobbing at barn og unge har begått selvmord i England og USA.

Latviske Ask.fm er en etterligning av amerikanske Formspring (nå omdøpt til Spring.me). Begge finnes som nett­tjenester, men det er som app til mobiltelefoner veksten nå skjer.

- Ikke et tema i Oslo

Når skoler i bergensområdet nå slår alarm om Ask.fm, er det så langt BT kjenner til første gang mobbing via denne tjenesten er registrert her i landet.

- Jeg har hørt kolleger som snakker om den, men ingen har kontaktet oss angående Ask.fm, sier Inger Bergkastet, som leder Læringsmiljøteamet i Oslo kommune.

Teamet hjelper skolene, hvis foreldre, lærere, skoleledelse eller andre tar kontakt med slike problemer. Hun sier det ville vært naturlig at de ble kontaktet hvis appen hadde vært utbredt til mobbing.

Fordømt av statsministeren

Mens Ask.fm foreløpig er en nykommer, har Formspring fått stor oppmerksomhet i Norge de siste tre årene.

I fjor høst sto flere ungdommer frem i Aftenposten og fortalte om grov sjikanering gjennom Formspring, deriblant opprettelse av topp fem-lister av de teiteste eller styggeste i klassen.

I Storbritannia førte selv­mordene til Daniel Perry (15) i juli og Hannah Smith (14) i august i år til en stor offentlig debatt om Ask.fm. Begge tok sitt eget liv etter mobbing via Ask.fm.

Etter Smiths død tok stats­minister David Cameron til orde for en boikott av nettsteder som ikke tar ansvar for å hindre digital mobbing. En rekke annonsører har trukket seg fra Ask.fm, der iblant engelske Redd Barna, British Telecom og Vodafone.

Etter Hannah Smiths selvmord hevdet Ask.fm at 98 prosent av hetsen kom fra hennes egen maskin, altså var skrevet av Smith selv.