I fjor deltok nesten 300 avslappede mennesker i Oslo. I år ble det bykamp mellom Oslo, Trondheim og Bergen. Ved Tårnplass i Bergen feide basketspilleren Karl Otabar (hvilepuls 46 slag pr. minutt) de fleste av sine 98 konkurrenter av banen. Se hele resultatlisten fra Bergen her (Excel-fil).

Den nasjonale vinneren ble likevel Steinar Låg (42) fra Hvalstad i Asker, med den imponerende hvilepulsen på 40.

Sporty deltakere

Blant deltakerne i Bergen fantes dypdykkere og triathlon-utøvere. Og en ni år gammel jente som ikke drikker kaffe.

— Kjempemoro dette, forteller 19-årige Karl Otabar, og vant et års forsyning med kaffe. Men kaffe, det drikker han ikke.

— Blir nok mor som arver premien, sier han og smiler.

Lav puls

NM i avslapning går ut på at du som deltager får en kopp kaffe og noen minutter i en hengekøye. Sykepleiere måler pulsen din, og den med lavest hvilepuls går av med seieren. Det var en superavslappet Oslo-beboer som stakk av med seieren og en hvilepuls på 40.

Det er Norsk Kaffeinformasjon som arrangerer det de selv kaller en hyllest til kaffepausen. Norge ligger som nummer tre i toppen i stressammeheng på jobben i Europa, viste en undersøkelse fra 2005. Nederland, Spania og Storbritannia er ifølge undersøkelsen de mest avslappede folkeslagene i Europa.

— En nederlender jeg møtte, som hadde bosatt seg i Lofoten, sa karakteristisk nok: «Nordmenn er det første folkeslaget jeg har møtt som har en egen koffert de kaller stresskoffert,» forteller Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon.

— Jeg snakket forleden dag med professor Dag Thelle og nevnte at vi nå skulle arrangere «NM i Slappa», en hyllest til kaffepausen. Da nevnte han at svenskene faktisk har et ritualisert forhold til sine kaffepauser. Likeledes har engelskmenn, sier en rimelig avslappet Lynes.

Hvis du vil vite mer om stress på arbeidsplassen, så har Arbeidstilsynet informative nettsider om emnet.

Hva gjør du for å få ned hvilepulsen? Del dine tips med våre lesere.