Det er resultatet av politiets aksjoner mot narkotikamiljøet i Bergen de siste ukene. Aksjonene har vært utført i Nygårdsparken, Byparken, i en rekke privatleiligheter i sentrum samt området rundt Bystasjonen.

— Totalt er 199 mennesker tatt, flertallet i og rundt Nygårdsparken, sier Olav Valland, sjef ved Bergen sentrum politistasjon.

Det er beslaglagt cirka 2 kilo hasj, 650 gram marihuana, 450 gram amfetamin, 75 gram heroin og 1547 ulike reseptbelagte tabletter.

Ingen våpen

— Hvorfor gikk dere i gang med aksjonene?

— Vi ønsket å ramme omsetning av narkotika, og det har vi gjort. Vi ser at salget av stoff er gått ned. Det er blitt færre selgere, men jeg er usikker på hvor lenge dette eventuelt varer, svarer han.

Han forteller at betydelige pengebeløp er beslaglagt, men ikke våpen.

— Vi har også beslaglagt cirka 130.000 kroner som vi mener er utbytte av narkotikakriminalitet.Tyvegods er også beslaglagt, sier Valland.

Får kritikk

— Det er ingen tvil om at det er blitt færre utlendinger på markedet de siste ukene, sier Valland.

Politiet har fått kritikk for aksjonen, både av fagfolk, politikere og rusmisbrukere. Det er blitt hevdet at de har ryddet Nygårdsparken uten at det har vært faginstanser i beredskap til å hjelpe misbrukerne.

- Hva synes du om kritikken?

— Vi lever greit med å bli kritisert. Vi kjenner vårt mandat og forholder oss til det. Jeg forstår rusmisbrukernes situasjon. De har en kjempeutfordring med sine behov for å få hjelp, men her må andre etater inn, svarer Valland.

Samarbeid

- Er dere ferdig med aksjonene?

— Det ønsker jeg ikke å si så mye om. Vårt mål har vært å ramme narkotikaomsetningen. Det har vi klart. Dermed har vi også rammet salget på den største markedsplassen, som altså har vært Nygårdsparken, sier Valland.