I nesten ett år trodde politiet at den eldre mannen som ble funnet hardt skadet i en skråning i Husnes i Kvinnherad, hadde falt og slått seg i beruset tilstand. Offeret selv skal ikke huske noe av det som skjedde. Mannen ble først brakt til den lokale legevakten, før han ble fløyet til sykehus i Stavanger.

– Han lå på sykehus i nesten to måneder, med knusningsskader og hjerneblødning. Han har fått betydelige mén, sier politiadvokat Marita Mellingen.

Leverte opptak til politiet

Hendelsen fant sted natt til lørdag 24. mars i fjor. Først denne uken kom det frem at mannen i 60-årene faktisk var blitt utsatt for svært grov mishandling av to menn i 20— og 30-årene. Avsløringen skjedde da den yngste av de to siktede var på fest sist helg, og ble presset av andre festdeltakere til å innrømme at han og kameraten sto bak volden. En av personene som var til stede spilte inn tilståelsen på telefonen sin, og gikk senere til politiet med opptaket.

Da de ble pågrepet, valgte begge mennene etter hvert å legge kortene på bordet. De har i avhør gitt uttrykk for at det har vært tungt å holde på hemmeligheten om den grove voldssaken i nær et år.

– Min klient var lettet over at sannheten endelig kom frem, sier advokat Sverre Olav Handeland, forsvarer for den yngste av de siktede.

Hans klient har gitt den mest omfattende tilståelsen av de to. Han har forklart hvordan den eldre mannen fikk en plastpose tredd over hodet, før han i flere omganger ble tildelt slag og spark både mot hodet og kroppen. Til sist ble han etterlatt bevisstløs i terrenget.

Den andre siktede har også erkjent straffskyld, men hevder at han var langt mindre aktiv i voldsutøvelsen.

Varslet selv ambulanse

De to mennene er de samme som slo alarm og varslet ambulanse. De fortalte den gang at de hadde funnet den forkomne mannen mens de gikk tur med hunden.

– Det ble gjennomført korte avhør fordi det ikke var noen indikasjoner på at det hadde skjedd noe straffbart. Politiet gikk ut fra at mannen hadde vært sterkt beruset, og at han falt og skadet seg selv, sier politiadvokat Marita Mellingen i Hordaland politidistrikt.

Etter pågripelsen har de to mennene forklart at de angret, etter å ha etterlatt den eldre mannen bevisstløs. De gikk tilbake til ham, og varslet så AMK. Mens de ventet på ambulansen, skal en av dem ifølge sin forklaring ha drevet førstehjelp på voldsofferet, før begge de siktede hjalp til med å bære den skadede mannen til ambulansen.

Motivet for mishandlingen er uklart. Den yngste siktede skal ha forklart at han var beruset, og fikk lyst til å slåss. Den andre mannen hevder han ble lurt med av kameraten, som skal ha sagt at offeret hadde flørtet med kjæresten hans.

– Volden fremstår som uprovosert og meningsløs. Det har ikke vært noen relasjon mellom de involverte, annet enn at de hadde festet og drukket sammen tidligere på kvelden, sier politiadvokat Mellingen.

Slipper varetekt

I dag ble de to mennene fremstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett, siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Politiet mener det vil skade allmennhetens rettsfølelse dersom de får være på frifot frem til rettssaken mot dem kommer opp – men fikk ikke medhold.

Retten mener vilkårene for å fengsle de to med denne begrunnelsen ikke er til stede, og viser blant annet til at det er gått nesten et år siden mishandlingen fant sted.

Politiadvokat Marita Mellingen anket kjennelsen på stedet, og fikk medhold i at de to siktede må sitte fengslet til anken er behandlet.

— Vi er uenige med tingretten. Så får vi se om lagmannsretten deler vår oppfatning, sier Mellingen.