– Nå er det ganske nøyaktig 25 år siden jeg selv satt på en pult her, sier Jarle Hus til ingeniørstudentene på anleggsteknikklinjen ved Høgskolen i Bergen.

Hus er vanligvis prosjektleder i entreprenørfirmaet LAB AS. I dag underviser han i TOB056 Byggeplassdrift.

Rekrutteringsmulighet

Det begynte med at entreprenørbedriften fikk en forespørsel fra Høgskolen i Bergen om å evaluere deler av studiene ved Institutt for bygg— og jordskiftefag.

– Vi påpekte at studiet manglet noen fag som er veldig relevante, og det endte med at vi tilbød oss å undervise selv, sier prosjektleder i LAB AS, Gard Kvalheim.

Alle sliter med rekruttering av ingeniører for tiden og bygg- og anleggsbransjen er intet unntak.

– De neste årene har byggebransjen store kull på vei ut, og det er en kjempeutfordring å sikre kontinuitet, sier Kvalheim.

Med 50 funksjonærer, 70 betongarbeidere og 80 tømrere er LAB blant Bergens største entreprenørfirmaer.

Firmaet har fordelt undervisningsjobben mellom syv ansatte som tar seg av seks undervisningstimer per uke i fagene «Beskrivelse og kalkulasjon» og «Byggeplassdrift».

– Dette er tidkrevende for vår del, men vi får nytte av det både ved at studentene får den kompetansen bransjen har bruk for og ved at vi får god kontakt med dem og dermed en god rekrutteringsmulighet, sier Kvalheim.

– Veldig spesifikt

Det er semesterets femte forelesning for 3. års studentene Leif Henrik Holmsen, Therese Algrøy og Øyvind Kvamme. De jobber med fremdriftsplaner for byggefasen, i dag illustrert gjennom en jorden rundt-reise og strandliv i Australia.

– Dette er veldig spesifikt og vi får lære noe vi vet vi kommer til å bruke. Det er veldig mye vi kjenner igjen fra praksis i disse timene som vi nå kan knytte opp mot teori, sier Kvamme.

– Det de mangler i pedagogiske tar de igjen i inngående kunnskap, sier Holmsen.

– Klassisk vinn-vinn

Arne Johan Haugland, instituttleder ved Institutt for bygg- og jordskiftefag ved Høgskolen i Bergen, karakteriserer samarbeidet som en klassisk vinn-vinn-situasjon.

– LAB får flere entreprenørfag inn i undervisningen, vi får topp oppdatert undervisning. De ønsker å rekruttere flere ingeniører, og vi får utvidet tilbudet til studentene, sier han.

Den nyslåtte læreren Jarle Hus mener det er viktig at bransjen tar litt ansvar selv.

– Etter å ha sytt og klagd i ti år på rekrutteringsproblemene har vi funnet ut at det var bedre å gjøre noe.