ROY HILMAR SVENDSEN

— Dette er to ungdommer fra Polen som kom til Norge litt før 17. mai for å få seg arbeid. Da de etter flere uker ikke hadde fått jobb og var gått tom for penger, ble de desperate etter å få tak i penger, slik at de kunne komme seg hjem til Polen, sier advokat Jostein Alvheim, som forsvarer 21-åringen.

Det skal ha vært foranledningen til at de to polakkene bestemte seg for å rane den 36 år gamle bergenskvinnen forrige mandag.

— Handlingen var verken planlagt eller veloverveid. Min klient er svært lei seg over det han har gjort. Hans første spørsmål til meg var: «Hvordan går det med kvinnen?», forteller advokat Alvheim.

Frykter de vil rømme

Begge de to polakkene ble pågrepet i Oslo tirsdag ettermiddag. De vedgikk straffskyld og aksepterte varetektsfengsling i fire uker da de ble fremstilt for Bergen Tingrett i går. Den alvorlige siktelsen lyder på grovt ran, frihetsberøvelse og vold. Politiet ba om fengsling fordi de frykter de to vil rømme landet for å unndra seg straff.

Kvinnen ble truet med kniv til å gi fra seg mobiltelefonen, bankkortet og pin-koden. Da det ikke var penger å hente i minibanken, bandt polakkene henne, la kvinnen i bagasjerommet på stasjonsvognen, og kjørte rundt fra minibank til minibank i påvente av at hun skulle få lønn inn på kontoen en gang over midnatt.

Da de etter flere timer bestemte seg for å forlate kvinnen og dra videre, tok 21-åringen kvelertak på henne og strammet til.

Ikke siktet for drapsforsøk

Ut fra forklaringene til de siktede og den 36-årige kvinnen, har politiet konkludert med at polakkene ikke hadde til hensikt å skade eller ta livet av kvinnen med kvelertaket, kun gjøre henne bevisstløs - noe de også skal ha fortalt kvinnen.

— Det er ikke grunnlag for å sikte de to for drapsforsøk, sier politiadvokat Anette Vangsnes til BT.

I avhør har de to forklart at 21-åringen slapp taket da det hørtes ut som om kvinnen skulle kveles.

Ifølge politiet er gisselsaken nå ferdig etterforsket, og vil bli oversendt statsadvokaten med det aller første.