Dramatikken utspant seg ved den videregående skolen på Kolskogen på Os. Politiet fikk melding like før klokken 10.00, og både lokale mannskaper og patruljer fra Bergen rykket ut.

— Vi har satt i gang en aksjon etter at det ifølge vitner er avfyrt skudd med en pistollignende gjenstad. Vi vet ikke om det er en softgun eller noe annet. Vi har kontakt med folk i bygningen der skuddene skal ha blitt avfyrt, sa politiførstebetjent Rune Fimreite ved Os lensmannskontor i 10-tiden.

Rektor Henrik Lassen forteller at det var to elever varslet ham om skytingen. Skolen varslet politiet og holdt elevene innendørs så lenge aksjonen pågikk.

— To ambulanseelever observerte to menn som skjøt nedover Industriveien, mellom skolen og et leiebygg vi disponerer, forteller Lassen.

- Følte oss aldri truet

Lærervikar Anette Arentzen Hatlestad forteller at elevene i ambulansesfag var utendørs for å øve på å redde folk ut av en bil.

— Så ser vi at det kommer ut en mann med en våpenlignende gjenstand, og avfyrer ett eller to skudd, forteller Hatlestad, og fortsetter:

HER BLE DET SKUTT: Her ved dette hushjørnet ble det skutt med en signalpistol.
LIV SOLLI OKKENHAUG
MED VÅPEN: Både lokale mannskaper og patruljer fra Bergen rykket ut.
ANDERS FLØYSAND, VARDE FILM OG MEDIA

— To av elevene har vært i Forsvaret. De mente det måtte være en lavkalibret pistol, og reagerte raskt.

De to elevene, Simen Sande og Alexander Grande, løp til skolens administrasjon. Rektor varslet politiet og igangsatte nødrutiner der skolen blant annet blir stengt for trafikk både inn og ut.

— Vi følte oss aldri direkte truet, men det er uansett viktig å varsle, for man vet aldri, sier Sande.

— Det er godt å se at alle rutinene på skolen fungerte som de skulle, og at politiet tok meldingen på alvor og var raskt på stedet, legger Grande til.

- Storm i et vannglass

Skuddene skal ha blitt avfyrt fra en nabobygning til den videregående skolen. Klokken 11.18 meldte politiet at det var snakk om test av en signalpistol.

BT har snakket med mannen som skjøt.

— Jeg skulle teste et nytt produkt, en signalpistol, og så var det antageligvis noen som ble skremt av skuddet. Men det var aldri farlig, sier mannen.

Han kaller politiaksjonen som fulgte for «storm i et vannglass».

- Du vil ikke gjøre flere slike tester i dette området?

— Nei, neste gang drar vi til Ulven leir, sier mannen.

- Slikt skal ikke skje

Ifølge rektor var situasjonen avsluttet like før klokken 11. Da hadde elevene blitt holdt innendørs ca. en time.

- Opplevde du situasjonen som truende?

— Nei, ikke truende, men slikt skal ikke skje i nærheten av en skole. Når to oppegående elever ser at det blir skutt, må vi ta det på alvor, sier Lassen.

Han skryter av ambulanseklassen som tok affære.

— Det er bedre å agere ut fra et verst tenkelig scenario og i ettertid forstå at det ikke var så ille som man kunne frykte, enn å ikke gjøre noe, sier Lassen.

Lærer Hatlestad forteller at elevene tok dramatikken fint.

Det er foreløpig uklart om episoden vil få etterspill.

— Det er opprettet sak, så vil etterforskningen avgjøre hva vi faller ned på, sier politioverbetjent Audun Hadler-Olsen ved Os lensmannskontor.

VÆPNET AKSJON: Store politistyrker aksjonerte på Os onsdag formiddag.
KJETIL VASBY BRUARØY, MIDTSIDEN
STENGTE SKOLEN: Elevene ble holdt innendørs til situasjonen var avklart like før klokken 11.
LIV SOLLI OKKENHAUG