Gangen er fylt med støvler, sko og regntøy. I alle rom er det mennesker. Fire voksne sover i en sofa, utslitt etter nattens hendelser. Suppe, brød og frukt blir servert, folk prater med lave stemmer. En jente lurer på om det er ledig på do.

Noen setter på kaffetrakteren for sikkert femtiende gang siden den tragiske ulykken skjedde i Hatlestad Terrasse. Det har vært en lang dag.

Annerledes tidligvakt

Tor Kjersem og konen Trude Otterlei bor i et av de fem husene i Hatlestad Terrasse som i går tok imot evakuerte naboer.

Tor er politimann i arrestseksjonen og skulle egentlig vært på tidligvakt — men han ble oppringt av kolleger midt på natten og informert om rasulykken. Han ble også bedt om å ta imot evakuerte mennesker.

I går formiddag, da vi var på stedet, hadde ekteparet hatt 148 mennesker innom huset sitt. Enkelte var der fremdeles, andre var kjørt til hotell og atter andre var innlosjert i andre hus.

Felles for dem alle er at de ikke kan dra tilbake til hjemmene sine foreløpig.

Englevakt på soverommet

På rommet til datteren Ingeborg (10) er det samlet en håndfull jenter. De leker litt, prater og løper til vinduet med jevne mellomrom for å se på helikopteret som flyr forbi med vann for å spyle. Alle har en historie å fortelle, natten har vært dramatisk for de små også.

— Jeg bråvåknet av et smell, og skjønte ikke hva som var skjedd. Men så gikk mamma ut på terrassen for å se, og da forsto vi at det raste rundt huset vårt. Terrassen sto bare og vippet, forteller Sophie Louise Taule (12).

Familien vekket naboer, kom seg i sikkerhet og ringte politiet. Når de kan returnere til hjemmet sitt, vet de ikke.

Sophie Louise har rom under terrassen, rett ved siden av der raset gikk.

— Vi har nok hatt englevakt.

Engstelig for marsvinet

Kjente og ukjente prater med hverandre. Er enige om at dette er en tragedie for nærområdet. Grusomt og utenkelig. Glade for at de bor i et nabolag som viser omsorg.

Hell i uhell; det er gode ressurser å hente i egne naborekker. To psykologer, en hjertelege og en sykepleier var blant andre å finne i huset i går.

Teyana Joy Kent (10) holder godt rundt fotoalbumet sitt. Forteller at hun ble redd da hun hørte banking på døren i 04.30-tiden, og familien ble bedt om å evakuere og ta med seg de viktigste tingene. Hun tok med albumet.

— Der er det bilder fra jeg var liten, smiler Teyana forsiktig. Men hun er mest engstelig for hvordan det går med marsvinet hennes, Putte, som hun ikke rakk å ta med seg.

Lisbeth Stender (11) synes natten ble ekstra skummel fordi søsterens bestevenninne bor i et av husene som ble hardest rammet. Til å begynne med fikk de ikke kontakt, men det gikk heldigvis bra til slutt.

I kjellerstuen sitter fire jenter under et ullteppe og ser film. Dagens tredje, en romantisk komedie. Godt å koble av litt.

— Det er veldig skummelt det som er skjedd. Men jeg er imponert over hvor gjestfrie menneskene er rundt her. Det er jo litt rart å bare kunne gå opp til folk og be om mat, sier Kristiane Sandal (16).

Skryter av heimevernet

HV09 kom med forsyninger til de evakuerte utover dagen, og i huset til familien Kjersem/Otterlei var det hele dagen en heimevernssoldat som blant annet registrerte alle menneskene som var innom. Ingen av dem hadde synlige skader.

— Heimevernets innsats har vært enestående, skryter Kjersem.

I går ettermiddag ble alle de evakuerte fraktet til innlosjering på hotell.