— «Herren gav og Herren tok» heter det i et vers fra gamletestamentet. Men vi synes Herren tok veldig hardt denne gangen, sa tidligere ordfører i Bergen, Ingmar Ljones, i sine døtres begravelse.

De to søstrene Astrid Ljones Fjærestad (47) og Åslaug Ljones Løklingholm (45) omkom søndag 22. juni i en trafikkulykke i Tysvær, nord i Rogaland. En møtende bil traff motorsykkelen de to satt på, da den kom over i feil kjørebane. Begge de to søstrene døde momentant.

OMKOM: Astrid Ljones Fjærestad
Odd E. Nerbø (arkiv)
OMKOM: Åslaug Ljones Løklingholm
Privat

Søstrene ble begravet fra Arna kyrkje klokken 12 onsdag. Allerede en drøy time før begravelsen startet, hadde folk begynt å samle seg utenfor kirken. Like før klokken 12 var det fortsatt lang kø utenfor kirken. Inne i kirken var det sitteplasser til 400, mens over 300 ble stående utenfor kirken ifølge begravelsesbyrået. Det var satt opp høyttalere og rundt 100 stoler utenfor, slik at de som ikke fikk plass inne kunne følge seremonien. Sigvart Dagsland åpnet seremonien med en fremførelse av «Alt eg såg» som preludium.

— Ja-menneske

Sokneprest i Arna, Jan Kåre Jakobsen, holdt minnetale.

— På et lite øyeblikk ble den lyseste kvelden i året til den mørkeste, åpnet Jakobsen med.

Han beskrev Astrid, som var Ingmar og Berit Ljones' eldste barn, som en utadvendt, sprudlende og omsorgsfull kvinne, med sterk utstråling og stort kontaktnett.

— Astrid var et ja-menneske. Hun tok på seg flere tillitsverv, ikke minst investerte hun mye i håndballen i Bjørnar, som trener, styreleder og forelder. Hun klarte å kombinere det å være tydelig med evnen til å se og ha omsorg for den enkelte, sa Jakobsen.

- Naturlig organisator

Veslesøster Åslaug blir ifølge Jakobsen husket som en kjærlig, god, mild og omtenksom kvinne.

— Hun var målrettet, strukturert, reflektert og selvstendig. Hun var den naturlige organisatoren i familien til hverdag og fest. Hun likte å invitere familie og venner, og hadde en egen måte å få dem til å føle seg velkomne.

— Vi tar i dag avskjed med to kvinner som vi ikke hadde råd til å miste, som mange vil savne, sa han.

Ektemennene til de to søstrene holdt også minnetaler i kirken. Det samme gjorde deres foreldre Ingmar og Berit Ljones, og broren Endre Ljones.

Etterlater seg ektemenn og barn

Astrid Ljones Fjærestad (47) etterlater seg ektemann og to døtre i begynnelsen av tjue-årene.

Fjærestad arbeidet som assisterende rådmann i Kvam herad. Hun ble tilsatt som skolesjef i 2010 og gikk så over til stillingen som oppvekstsjef og til slutt assisterende rådmann.

Det vil bli holdt en egen minnestund for de ansatte i kommunen etter begravelsen onsdag.

Åslaug Ljones Løklingholm etterlater seg ektemann og tre tenåringsbarn, to sønner og en datter. Hun var utdannet ergoterapeut og arbeidet som spesialergoterapeut i Ergo- og fysioterapeuttjenesten i Arna og Åsane. Der hadde hun arbeidet siden 1997.

Løklingholm var også aktiv i Arna misjonsmenighet, som er en frimenighet tilknyttet misjonsforbundet. Her var hun i flere år konfirmantleder, blant annet for årets konfirmanter.

Døtre av eks-ordfører

De to kvinnene var døtrene til Ingmar Ljones (70), som har en lang karriere bak seg som KrF-politiker, både som ordfører i Bergen og stortingsrepresentant.

Endre Ljones (42) er lillebroren til de to omkomne søstrene fra Arna. Han er rektor på Garnes ungdomsskole og sto på KrF sin liste til kommunevalget i 2011. Han uttalte seg etter ulykken på vegne av familien i en tekstmelding:

«Åslaug og Astrid var hver for seg fantastiske mennesker som mor, kone, datter, søster, tante og svigerinne. Vi kjenner sorg, smerte, og savn. Vi er glade for felleskapet i familien. Det vil bli et stort tomrom og savn når omsorgs— og ressurspersonene Astrid og Åslaug ikke er med oss lenger.»

OMKOM: Astrid Ljones Fjærestad (47) og søsteren Åslaug Ljones Løklingholm (45) kjørte motorsykkel og omkom i frontkollisjon med en bil på E134 i Tysvær søndag 22. juni.
KRISTIAN EIDESVIK