• Du har fått fred og det ble så stille. Vi minnes og finner trøst i det rike livet du tross alt hadde.

Med disse ordene tok Norvald Hestetræet siste farvel med datteren, Marthe Madsen Hestetræet, da hun ble begravet fra Herdla kirke i formiddag.

Flere hundre mennesker, familie og venner, fulgte den 25 år gamle jenten til sitt siste hvilested på gravplassen like ved kirken den kalde, klare januardagen.

Meiet ned

Marthe Hestetræet døde som følge av en infeksjon 3. januar. Men en juninatt for ni og et halvt år siden ble livet hennes brått og brutalt endret for alltid da hun ble meiet ned av en fyllekjører. Han verken bremset eller forsøkte å svinge unna Marthe som i sto i veikanten på Midtøy på Askøy.

— I 16 år hadde vi en flott og aktiv jente med mange planer for livet. I ni og et halvt år hadde en flott jente som så meningsløst ble et offer for skadene som rus, alkohol og bilkjøring forårsaker, sa faren i minnetalen i kirken til datteren.

file5z8a91loqfo5db5vklj (1).jpg

Marthe Hestetræet ble fullstendig hjelpeløs og trengte pleie alle timer i døgnet hver eneste dag i årene etter ulykken. Men familien bygde om huset slik at hun kunne fortsette å bo hjemme på Fauskanger. Hjerneskaden hun fikk, gjorde at hun var i permanent koma. Hun var uten språk. Men familien følte likevel at de kunne kommunisere med Marthe ved hjelp av kroppsspråket hun hadde etter ulykken.

Et forbilde

— Du rørte mange da du flere ganger formidlet din historie til russen i Grieghallen og til helsepersonell, sa faren i minnetalen i kirken.

Han mintes særlig alle de gode minnene familien og vennene har etter Marthe også i årene etter ulykken. Spesielt nevnte han turene datteren fikk til Solgården i Spania og oppholdene på familiens hytte.Likevel la han ikke skjul på livet ble en kamp med mye smerte og mange tunge stunder i årene etter den brutale og tragiske påkjørsel.

— Av og til når det var på det tyngste, ba jeg om at du måtte få hvile for godt. Nå har det jeg ba om, skjedd, sa Norvald Hestetræet.

marthe2.jpg
Odd E Nerbø
FIKK ERSTATNING: Promillekjører-offeret Marthe Madsen Hestetræet (21) fikk som en av de første i Norge oppreisningserstatning dekket av staten. Her sammen med faren Norvald. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE
Helge Sunde