I dag kan du sleike området rundt den musikalske storstuen på Edvard Griegs plass. Det kunne du slett ikke i går, før Grieghallens ansatte med demonisk pågangsmot gikk løs på bosset som fløt i grøntområdet ved hallen.

— Vi orket ikke vente på at kommunen skulle gjøre jobben sin, sier Arne Tormod Olsen, teknisk sjef i Grieghallen – for anledningen utstyrt med plukkehansker og giftgrønn bøtte til brukte sprøyter.

Den fylles skremmende fort opp. Og det var ikke småtterier som etter hvert hopet seg opp i de svarte plastsekkene heller. Tomflasker i hopetall, sigarettesker, sneiper, avgåtte herrestrømper, medisinesker, vridde paraplyer og dritt i drøssevis.

Private bossposer - Det er knapt den ting folk sjenerer seg for å kaste. For eksempel finner vi stadig plastposer fulle av husholdningsavfall hensatt ved Grieghallen, sier dugnadsleder Olsen.

For ikke å snakke om alle som fortærer sine kjappmåltider i bilen på parkeringsplassen her, og deretter bare lemper alt tomgodset ut vinduet før de kjører.

— Griser kaller jeg sånne. Vi opplever det hele tiden, og det er vi som til syvende og sist må plukke opp etter dem, sier Olsen.

Et utstillingsvindu

Etter hans oppfatning har Bergen kommune et problem i forhold til hvem i kommunen som skal ta seg av bosset.

— Et ansvarsproblem. Det er min opplevelse, etter hyppige forsøk fra vår side på å få gjort rent rundt Grieghallen, blant annet før Festspillene i fjor.

— Det er i hvert fall påfallende stor avstand mellom festtalene om Bergen som kulturby og miljøby – og viljen til å gjøre noe med bosset når vi ber om at området her må bli holdt representativt og presentabelt, sier Olsen, mens han plukker enda en sprøytespiss.

— Vi snakker tross alt om et av byens utstillingsvinduer, med 350.000 besøkende sist år, legger han til.

– Renere i Øst-Europa

Og i går tok de ansatte klypen i egen hånd, adm. dir. Gert Atle Gundersen og arrangementssjef Rolf Skogstrand, og alle de andre som administrerer i Grieghallen.

— Det er forstemmende hva folk kan kaste fra seg. Ufarlig er det heller ikke, sier Olsen. Han peker på de 93 sprøytene han har samlet i løpet av halvannen time i «bushen».

— Jeg har vært en del i Øst-Europa, og i land som Litauen og Polen er det påfallende mye renere enn i Bergen, bemerker han, lett undrende.

– Forsømmer problemet

Arne Tormod Olsen understreker at det ikke er byens renholdere han retter skytset mot. Det er kommunens politikere og administrasjon han mener forsømmer bossproblemet.

— Dersom kommunen ikke har system godt nok, får den ta mer utradisjonelle virkemidler i bruk, for eksempel dugnadsbasert rydding eller engasjere pensjonister. Men det virker ikke som viljen er til stede, synes Olsen.

Ikke så lite flau på byens vegne.

I påvente av en bedre bossløsning enn dagens, lar administrasjonen i Grieghallen utfordringen gå til andre bedrifter, om å ta river og raker fatt, og fjerne rusk og rask fra nærmiljøet.

— Kommunens ledelse er vel de første som bør få hansker på, hører vi en stemme si.

DUGNAD: De tar bosset i egne hender, fra venstre Grieghallens adm. dir. Gert Atle Gundersen og arrangementssjef Rolf Skogstrand. FOTO: HELGE SKODVIN.