Det var trangt om bord på flere av de tidlige avgangene til Bybanen i dag. Mange brukte banen for å komme seg på jobb.

Jorun Gjørwad var en av dem som bestemte seg for å prøve det nye fremkomstmiddelet.

— Jeg leverte en bil på Wergeland, og da tenkte jeg at jeg tar banen på jobb til sentrum. Jeg liker den, men jeg fikk litt Kardemomme-følelse av å kjøre med «trikken», forteller Gjørwad.

Gratis

Problemer med stemplingsautomatene og billettautomatene på holdeplassene førte til at det oppsto forvirring blant passasjerene da de kom om bord. Siden automatene er ute av drift har mange reist gratis i hele dag.

- Nydelig bane

Også Grethe Smedal var begeistret etter å ha reist med Bybanen for første gang.

— Jeg bor like ved banen og har gledet meg lenge så lenge at jeg var glad for å ta banen i dag. Det er jo en nydelig trasé, nydelig bane, det gikk fort og vi hadde det veldig hyggelig, sier Smedal.

I samme Bybane-vogn satt Jan Ove Fjelltveit, også han fornøyd etter turen til sentrum.

— Jeg skulle til byen og bor like ved Bybanen. Det var en flott opplevelse, fin trasé og en behagelig tur.

- Trangt om bord

Skyss bekrefter at det var mange passasjerer som benyttet Bybanen til jobb i dag.

— Tilbakemeldingene så langt i dag er at det var mange som reiste med Bybanen til jobb i dag tidlig. Jeg har fått høre at det var trangt om bord, sier kommunikasjonsrådgiver i Skyss, Ingrid Dreyer.

Veiledere i hele sommer

Skyss har ansatte ute på hver eneste holdeplass for å veilede passasjerene.

— Det tar tid før folk forstår at de må kjøpe billett på automatene før de går om bord. Og mange har kun papirbilletter når de har overgang fra buss. Da kan de bare gå og sette seg på Bybanen, sier Dreyer.

Veilederne vil være til stede på holdeplassene i hele sommer frem til klokken 21 på kvelden. Skyss har gitt sommerjobb til mange unge for å bistå Bybane-passasjerene.

De skal være på plass helt til 23. august. En av dem er 20 år gamle Andreas E. Hopen som hjelper passasjerer på Nesttun Terminal.

— I dag har vi hatt problemer med stemplingsmaskinene og det har vært eksperter for å forsøke å fikse det. Men barnesykdommer må vi regne med i en innkjøringsfase, sier Hopen.

- Fantoft stavkirke

Hva spør passasjerene om?

— Alt mulig. En spurte om hvor flybussen går, men den går ikke forbi Nesttun lenger. Og så var det en som lurte på hvor den kjente stavkirken på Fantoft er. Da ba jeg ham ta Bybanen til Fantoft og lete etter den der, forteller Skyss-veilederen.

Selv er han ikke i tvil om at han har funnet drømmejobben.

— Det er kjempekjekt. Jeg elsker å mase og nå får jeg jo mast om noe «vetigt», sier Hopen.

Hvordan har din Bybane-reise vært? Del din opplevelse nedenfor.

Skyss har ansatt en rekke veiledere som skal hjelpe Bybane-passasjerene ved holdeplassene. FOTO: Geir Martin Strande.