En feil på sporet skapte trøbbel for passasjerer på Bergensbanen fredag. Avgangene fra Oslo Oslo klokken 08.05 og Bergen klokken 07.58 ble erstattet med buss, mens Jernbaneverket jobbet med å finne nøyaktig hvor på strekningen problemet ligger. Feilen ble oppdaget da det ble funnet skader på hjulene til begge togene som skulle avgårde fredag morgen.

Klokken 12 melder pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket at feilen på skinnene er funnet.

— Bergensbanen vil være åpen for trafikk omkring klokken 13, sier han.

Finse var isolert

Banen ble først stengt for togtrafikk mellom Ål og Finse, men litt etter klokken 11 meldte pressevakt Bjørn Brennskag i NSB at det da var strekningen mellom Vikersund og Ål som var stengt.

De to morgentogene som ble erstattet med buss, hadde til sammen omkring 700 passasjerer.

Hardest rammet av feilen ble trolig passasjerer på disse togene som skulle til Hallingskeid og Finse. Hit går det ikke vei, og det er dermed ikke mulig å få fraktet passasjerer i buss. Dermed ble det noen timer venting for å komme seg videre til fjells.

Skihelgen reddet

Totalt skal mellom 1100 og 1200 passasjerer av på disse to stasjonene i løpet av fredag. Før banen ble åpnet, jobbet NSB på spreng for å finne løsninger for dem.

— Vi skal få folk til fjells. Vi vil ha et tog som går fra Voss til Finse til oppsatt tid i ettermiddag. Østfra håper vi å få avgangen fra Oslo klokken 12.01 av gårde som planlagt. Der vil passasjerene måtte fraktes videre med buss fra Vikersund til Ål, men fra Ål og videre til Voss vil det gå tog, sa Brennskag fredag formiddag, før det ble klart at banen kunne åpne i tide for ettermiddagstrafikken.

Også på lokal- og regiontogrutene mellom Bergen og Myrdal er en del tog erstattet av buss, på grunn av planlagte arbeider på sporet.