Kort tid etter rumenerne hadde kommet med ettermiddagstoget fra Oslo skjærtorsdag, fikk de en overraskende velkomst av politiet. To spanere sto klare på jernbanestasjonen og sammenlignet ansiktene med bilder de hadde fra tidligere tyverier i Oslo og Bergen.

Da rumenerne kom forbi politihuset, ble de hanket inn av lovens lange arm. Syv ble pågrepet, og fem ble siktet for grove tyverier. Mandag skal fem rumenere i retten, tiltalt for grove tyverier på offentlig sted.

Loppet på Kvarteret

Sandra Jesmenica er en av i alt 50 personer politiet mener er blitt utsatt for den klåfingrede gjengen. Den samlede summen de mener er tatt, er over 300 000 kroner.

— Jeg var på Kvarteret sammen med noen venner da jeg oppdaget at lommeboken min var borte. Jeg gikk rundt og lette etter den uten hell, sier Sandra Jesmenica.

Tidligere på kvelden hadde hun betalt med kort, og husker at hun var nøye med å skjule inntastingen av koden.

Jesmenica fikk lommeboken tilbake etter en times leting og var da bare lettet over at noen hadde funnet den.

— Det var først noen dager senere jeg oppdaget at noen hadde tatt ut 7000 kroner fra kontoen min, sier Jesmenica.

Forsynte seg av kontoen

Sandra Jesmenica anmeldte tyveriet til politiet. De fant frem bilder som viste hvordan noen av de tiltalte rumenerne forsyner seg av kontoen hennes ved en minibank på Vektertorget.

Politiet sitter nå på bunkevis av bilder av de totalt fem rumenerne, der de tømmer minibankkort, helt opp til uttaksgrensen. Enkelte kort har de klart å tappe for så mye som 19.300 kroner på en kveld. Av tiltalen kan man se hvordan rumenerne har vært aktive i Oslo, Bergen og Trondheim.

«Låner» kortet litt

Fremgangsmåten har vært den samme hele veien: Å følge etter gjester på utesteder og storkiosker, klenge seg på i trengselen, notere pin-koden når noen betaler med kort, for så å lure til seg kortet og tømme det.

Enkelte har ikke engang merket at de er blitt rundstjålet, fordi tyvene har vært så omtenksomme at de etter å ha plukket med seg en lommebok, og brukt visakortet, har gitt alt tilbake, uten at eieren har merket det.

— For oss viser dette bare at det er snakk om profesjonelle tyver som vet hvordan de skal gå frem, sier politiadvokat Bertil Christian Hast Rønnestad.

Gravid dame

Tyveriavsnittet i Bergen har vært svært raske med etterforskningen av den omfattende saken.

Litt av årsaken er at én av de to kvinnene som er tiltalt i saken er gravid og har termin i august.

— Det har vært en medvirkende årsak til at vi gjorde alt vi kunne for å bli ferdig før rettsferien, sier Rønnestad.

Mye av politiarbeidet var også gjort lenge før de fem rumenerne ble fengslet.

Politiet hadde rumenerne i søkelyset etter at det en periode hadde vært uvanlig høy aktivitet på tyverifronten i både Oslo og Bergen.

Selv om politiet ser på rumenerne som en gruppe profesjonelle lommetyver, har de ikke brukt tid på å få dem tiltalt etter antimafia-paragrafen, 60 A, som ville økt strafferammen.

— Skulle vi brukt 60 A, ville saken tatt mye lengre tid, og vi måtte gravd dypere for å finne tilstrekkelig med beviser. Det var en kostnyttig vurdering for oss, sier Rønnestad.

Odd Mehus