Jernbaneverket melder på sine hjemmesider at togtrafikken kom i gang igjen klokken 11.30 etter å ha stått stille i rundt to og en halv time tirsdag formiddag.

— Vi er i gang med å kjøre tog igjen, men det vil ta noe tid før vi er i rute igjen, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Omtrent hvor lang tid vil det ta?

— Heldigvis er det sjelden dette skjer med all togtrafikk i Norge, så jeg har ingen erfaringsbakgrunn. Men det tar et par-tre timer i alle fall, svarer Lundeby.

Nødnettet nede

Tog over hele landet fikk beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon og stanse like etter klokken 9 tirsdag morgen. Årsaken var en svikt i kommunikasjonssystemet til Jernbaneverket.

— Radiosambandet mellom tog og togleder ligger nede over store deler av Sør-Norge. Nå er hele GSM-R-nettet nede for togtrafikk. Det betyr at alle tog får beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon og stoppe der. Dette gjør vi av sikkerhetsmessige hensyn, sa pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB tirsdag morgen.

Flere tusen passasjerer

Åge-Christoffer Lundeby i NSB forteller at noen av togpassasjerene befinner seg i taxier og busser.

— Vi får se hva vi gjør nå, om vi kjører dem til togene eller helt frem dit de skal, sier han.

Hvordan mener du dere taklet togstansen?

— Når all togtrafikk står, er det ingen som kan få tak i nok alternativ transport slik at alt går smidig. Derfor må vi jobbe for at slik stans ikke skjer. Vi må se på om backupsystemet til nødnettet er godt nok, men det tar vi på bakrommet. Nå er det viktig å få passasjerene frem.

Lundeby kunne ikke oppgi hvor mange tog som sto stille mens togstansen pågikk.

— Det har jeg ikke tid til å telle opp, sier han.

Hvor mange passasjerer er rammet?

— Det er snakk om flere tusen.

Sentral i Trondheim

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap understreker at togstansen ikke skyldes svikt i det ordinære nødnettet, men presiserer at det dreier seg om Jernbaneverkets kommunikasjonssystem.

Arvid Bårdstu i Jernbaneverket forteller at feilen skjedde i 09-tiden. Første melding gikk ut klokka 09.01.

— Det er togleder som oppdager en slik feil først. Nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim, og siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier Bårdstu.

Han forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent, og at operasjonssenteret i Trondheim nå jobber med å lete fram feilen og rette den.

— Vi har en datamaskinpark på Marienborg og en i en gammel ubåthangar på havna i Trondheim. Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer. Vi vet foreløpig ikke om begge systemene er nede, sier han.

Jernbaneverket har gitt en folkelig forklaring på sambandsfeilen på Twitter. «To servere som normalt skal snakke sammen og avlaste hverandre, er ikke på talefot = programvarefeil».

Stod stille på Bulken

Oslo-toget som gikk fra Bergen 07.58 ble stoppet på Bulken.

— De som skal til Voss og som klarer å ordne transport selv, får lov til å gå av toget. Resten må bli sittende. NSB-personalet klarer foreløpig ikke å ordne felles transport, fortalte Camilla Aadland, som var passasjer på toget.

Ifølge Aadland fikk passasjerene opplyst at det kun er én taxi i området, og at alle busser er opptatt med skolekjøring og turistoppdrag.

— Nå har vi klart å få fatt i en maxi-taxi. Jubel, skrev hun i en sms om lag halvannen time etter at togene fikk stoppordre.

Aadland reiser sammen med 16 andre. Hun anslår at mellom 30 og 40 av passasjerene på Oslo-toget skulle av på Voss.

Står på Trengereid

På Trengereid stasjon sto passasjerer som var på vei fra Bergen til Myrdal.

— Akkurat forbi stasjonen stoppet vi halvveis inn i tunnelen, forteller Tord Dyrkorn til BT.

Passasjerene ventet rundt halvannen time, men rett etter klokken 11 var busser kommet for å ta dem videre. Dyrkorn var på vei til Myrdal med klassen.

— Nå er vi ikke sikre på hva som skjer. Bussene går til Voss, men vi skal prøve å komme oss til Mjølfjell, sier han.

- Stille periode i Bergen

På togstasjonen i Bergen skulle et lokaltog til Arna hatt avgang 09.35. Det ble stående på stasjonen.

— Det er en stille periode nå, uten alt for mange reisende. Vi informerer passasjerene om at togene står, og at det kommer mer informasjon så snart vi vet noe, sa Arild Opsahl, selger hos NSB.

På stasjonen sto blant annet en gruppe på 30 elever og 2 lærere som skulle tatt lokaltoget klokken 09.58. De ventet på beskjed om når de kunne komme seg til veiløse Myrdal.

— Vi er ikke sure ennå, men det er veldig kjedelig. De skjer ganske ofte, sier lærer Tron Grung.

Han forteller at Steiner-skolen på Paradis har måttet ta buss for tog til skitur de siste fem årene.

Passasjerer i taxi

ALTERNATIV TRANSPORT: Passasjerene som skulle tatt lokaltoget til Arna klokken 09.35 ble sendt avgårde med taxi.
Kjersti Kvile

Klokken 09.40 hadde NSB i Bergen satt i gang taxitransport av passasjerene som skulle med lokaltoget til Arna.

Etter at togene stanset fikk NSBs nettsider problemer på grunn av stor pågang. Enkelte brukere ble oppfordret til å prøve igjen senere.

Ruteinformasjon finnes også på Jernbaneverkets nettsider.

VENTER: Skoleklassen skal på en ukes fjelltur, og skulle ta toget til Myrdal tirsdag.
Kjersti Kvile
FULL STANS: På Trengereid stasjon er bare bakparten ute av tunnelen tirsdag morgen. Passasjerene var på vei fra Bergen til Myrdal.
Tord Dyrkorn