Drømmer du om en spennende togreise? Nå kan du stå opp midt på natten og kjøpe billett på jernbanestasjonen i Bergen og Arna. På Voss må du holde deg til åpningstidene for venterommet.

— Du kan bruke mynter eller plastkort. I Bergen og på Voss kan du i tillegg fôre automatene med pengesedler, sier Henning Lirhus som er NSBs salgsleder her vest.

— Ingen seddelautomat på Arna stasjon?

— Nei, der står automaten ute og lite bevoktet. Pengesedler kan bli litt for fristende for uredelige.

— Kan alle typer billetter nå kjøpes på automatvis?

— Foreløpig mangler funksjonen som gir 30 prosent rabatt for dem som har investert i kundekort. Vi tror at dette skal komme på plass litt ut i desember.

— Takler kundene slike nymotens greier?

— Det har gått forbausende bra. Nå har vi riktig nok hatt veiledere ved automatene når det nærmer seg togavgang, og de har hjulpet til. Ellers er det vel slik at noen liker å bruke automater, mens andre heller vil gjøre det meste på gamlemåten. Og det er det full anledning til. Kølappene og billettlukene vil fortsatt være der.

— Men billettselgerne får vel sparken etter hvert?

— Ved Bergen stasjon vil det alltid være behov for noen å snakke med. Hvor mange luker som til enhver tid skal bemannes, blir løpende vurdert. Her vil nok omfanget av billettsalg på automater og internett spille inn, sier Lirhus.

NSB har til nå tatt i bruk 145 billettautomater på 72 stasjoner over hele landet. Monteringen har pågått siden 28. september, men faren for barnesykdommer og ustabilt system har avholdt togselskapet fra å markedsføre ordningen tidligere.

ØRJAN DEISZ