— Nå har jeg syklet i en måned og tre dager. I dag blir den første hviledagen på lenge, men jeg stopper mest på grunn av sykkelen, forteller den russiske kunstneren og syklisten.

Den lange turen rundt hele verdens kyst startet i St. Petersburg 14. mai 1991. Siden har han syklet rundt 135.000 kilometer i Europa, Afrika, Asia og Nord- og Sør-Amerika. Det er nesten tre ganger så langt som rundt ekvator. Han har slitt ut flere dekk enn han kan huske, syklet gjennom åtte krigsområder og fylt ut åtte pass med stempler og visum. Norge er det 91. landet han besøker.

— Jeg gjør dette blant annet fordi ingen har gjort det før meg. Omtrent alle har reist verden rundt, men ingen har fulgt kystlinjen rundt alle kontinentene, forteller Vladislav.

Bruker kroppsspråk

Russeren er kunstner og filosofisk anlagt. Tankene bak turen er klare, og prosjektet har fått navnet «EDEM», som står for «Ethical Ecological Movement» på russisk og engelsk.

— Jeg er imot landegrenser. Menneskeskapte grenser er kunstige. Jeg ønsker å vise folk at verden er en ved å følge naturens egne grenser. Da blir det også lettere å finne frem, smiler han. Derfor liker han heller ikke å trekke frem favoritter blant landene han har besøkt, eller å splitte reisene sine i land i det hele tatt. Denne etappen, som begynte 14. juni, går for eksempel rundt Skandinavia, og ikke rundt Norge, Sverige og Finland.

Å ta seg frem med miljøriktige hjelpemidler betyr også mye for ham.

— Sykkelen er ikke det viktigste. Det som teller er at jeg reiser, og på en økologisk riktig måte. Hvis bare alle hadde fulgt etiske og økologiske prinsipper fremfor politiske og økonomiske, hadde vi vært mye nærmere paradis, forklarer Vladislav.

Kommunikasjonsproblemer har han opplevd lite av, selv om språkkunnskapene begrenser seg til russisk og noe engelsk.

— Bare en liten del av kommunikasjonen mennesker imellom foregår med ord. Jeg kommer langt med mimikk og kroppsspråk, forteller han.

Liker seg i Norge

Hele den lange veien sykler Vladislav stort sett alene. Han synes det er enklest sånn.

— Med én person kan det kun oppstå ett problem. Hvis man er flere, blir det lett flere problemer også, sier den russiske syklisten, som håper å være ferdig med turen rundt Skandinavia i september.

— Jeg liker Norge. Det er et vakkert, interessant og spesielt land med hyggelige folk. Men alle fjellene gjør det tungt å komme seg frem, sukker han, uten at det ser ut til å legge en demper på humøret hos den kobberbrune syklisten.