— Er det dette som er 2,5%-ekspressen?

Journalistens spøk faller på steingrunn blant SV-erne som har samlet seg ved jernbanestasjonen for å ta imot partileder Audun Lysbakken.

— Nei, det er miljø- og rettferdighetsekspressen, svarer Oddny Miljeteig.

SV har leid turisttoget Bergensekspressen for å ta med sympatisører og journalister på en guidet tur i partilederens hjemby.

- Kan få storting uten sosialister

Det har vært tøffe dager for SV. Den ene katastrofale meningsmålingen etter den andre, tre uker før valget, kan ødelegge humorsansen til de fleste.

Aller verst var NRKs måling fredag, som viste at ynkelige 2,5 prosent av velgerne tenkte å stemme SV. Stort bedre er ikke BT og Aftenpostens nasjonale måling lørdag, med et resultat på 3,1 prosent.

SV-ernes halmstrå ble derfor Dagbladets måling lørdag, som viste partiet like over sperregrensen, og BAs Hordalandsmåling, der Audun Lysbakken er såvidt inne på Stortinget.

— Det er ingen tvil om at målingene viser at det er alvor nå. Vi kan få et storting uten en eneste sosialist, og helt uten et alternativ til venstre for Arbeiderpartiet, sier Lysbakken.

Velgerne flykter

Bakgrunnstallene viser at nesten to av tre som stemte SV ved forrige valg, nå enten har funnet seg et annet parti eller sitter på gjerdet. Det er en oppsiktsvekkende lav velgerlojalitet.

— Ja, men det betyr også at vi har mange å mobilisere. Vi må få våre venner ned fra gjerdet, sier Lysbakken.Han sier han er overbevist om at det er mange som ønsker en venstreside på Stortinget, og vil appellere til dem som både er røde og grønne.

— Uten oss er det ingen som kjemper konsekvent mot privatisering og anbudsregimet. Den utenrikspolitiske debatten vil dø, og ingen fører en så tøff fordelingspolitikk som oss, sier Lysbakken.

- Skal unngå en «Sponheim»

- Har det vært en tabbe av deg å fokusere så mye på miljøpolitikken? Det kan virke som om miljøbevisste velgere går til De Grønne i stedet?

— Når vi snakker om klima, så er det ikke taktikk fra vår side. Vi mener det er den viktigste saken. Men jeg mener jeg har en balanse mellom røde og grønne saker i utspillene mine.

- Du kan gå over i historien som partilederen som førte SV ut av Stortinget. Hva tenker du om det?

— Det er ikke noe jeg tenker på. Nå skal vi komme oss over sperregrensen, og jeg skal kjempe for mandatet mitt her i Hordaland. Jeg har hele tiden vært klar over at det ville bli tøff kamp, i motsetning til Lars Sponheim da Venstre røk ut for fire år siden. Det er jo bra at de dårlige målingene kommer tre uker før valget, så vi har tid til å snu dem.

Fra krybbe til...

På turen fungerer Lysbakken som guide, og ruten er nøye utvalgt.

Vi passerer Lysbakkens gamle skole, BHG, som er en anledning til å snakke om SVs skolepolitikk, barnehagen han gikk i - og da sier temaet seg selv - og Kvinneklinikken, der han ble født.

Dessuten er flere av de nye statlige byggene som er kommet i Bergen i løpet av SVs åtte år i regjering, en del av ruten. Både odontologen, nye studentboliger i Møllendal, nytt barnesykehus under bygging, HiB og Bybanen har kommet på plass delvis med hjelp fra regjeringspartiet SV, sier Lysbakken.— Vi skal være tillitsfolk for Hordaland på Stortinget og kjempe for nye investeringer, lover han og andrekandidaten, Gina Barstad.

Valgkampekspressen humper innover mot Bergen sentrum. Spørsmålet er om SV trenger et lyntog for å få fart på meningsmålingene.