Sunnfjordingen Martin Saki er én av vogntogsjåførene som står vær— og førefast inne i Grasdaltunnelen på vei opp Strynefjellet.

— Det står åtte vogntog her inne. Her har vi stått siden 20-tiden, sier Saki til bt.no onsdag kveld.

- Forbanna irriterende

Med en tunnelnatt i vente, er han mildt sagt irritert på sine utenlandske vogntogkolleger.

— Det var en østeuropeisk sjåfør uten kjettinger som laget trøbbel og gjorde at vi ikke fikk bli med i den siste kolonnen over fjellet, sier Saki.

— Han fikk stopp før tunnelen vi nå står inne i og skled ut i grøften. Så ble vi stående i cirka to timer. Det gjorde at kolonnen som sto og ventet på oss, ikke kunne gå. Rasfaren hadde blitt for stor, ifølge Saki.

Nå kan veien tidligst åpne i 10-tiden torsdag formiddag.

— Vi får bare stå her og vente. Det er ikke så mye annet å gjøre, det er sikkert og visst. Men det er forbanna irriterende når det gang på gang er utenlandske vogntog som skaper problemer, sier Martin Saki.

- Vent med å kjøre!

Onsdag kveld var det svært redusert fremkommelighet for alle som skal fjellveien mellom øst og vest.

— Hvis folk ikke må over fjellet nå, bør de vente. Det kan bli mye venting, advarer vaktoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen.

Usikkert

Ved midnatt var dette situasjonen:

Det ser generelt dårlig ut for fjellet

Morten Hansen, vaktoperatør Vegtrafikksentralen

  • Hardangervidda (riksvei 7): Stengt. Det var kolonnekjøring der, nå er det bare kjøretøy over 7,5 tonn som kommer forbi. Stengt inntil videre og dårlige prognoser.
  • Aurland-Hol (fylkesvei 50): Stengt på grunn av lite ras på vestsiden. Blir ikke åpnet onsdag. Før raset var det kolonnekjøring.
  • Hemsedalsfjellet (riksvei 52): Stengt på grunn av bilberging av vogntog. Vogntoget har sperret veien totalt. Når bergingen er ferdig, kan det bli kolonnekjøring, men uvisst.
  • Haukeli (E134) : Kolonne (også for småbiler). Været har vært så dårlig at kolonnestrekningen måtte utvides.
  • Filefjell (E16): Stengt på grunn av bilberging.
  • I 17.30-tiden onsdag ble også riksvei 15 over Strynefjellet stengt på grunn av uvær og fare for ras. Veien åpnes ikke før tidligst klokken 10 torsdag.

- Generelt dårlig

— Det er mye nedbør nå, og det kommer som snø i fjellet. Utover kvelden og natten er det meldt enda mer. Det ser generelt dårlig ut for fjellet, sier vaktoperatør Hansen.

Når også Filefjell via Lærdal er stengt, må folk kjøre langs kysten.

Hansen understreker at han baserer sien spådommer på meteorologenes prognoser.

Sterk kuling i fjellet

— Det blir nok en del snø i fjellet i kveld og i natt, og torsdag fortsetter det med bygevær. Og allerede nå, fra onsdag ettermiddag, skal det blåse godt opp i fjellet, med vindstyrker opp mot sterk kuling. Utpå dagen torsdag dreier vinden mot nordvest, tradisjonelt en trøblete vindretning i fjellet, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid, Vervarslinga på Vestlandet, til bt.no.

Det kan fort bli ras og stengte veier også i innlandet torsdag

Geir Ottar Fagerlid, meteorolog

— Fra onsdag kveld må man må ta høyde for vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snøfokk. Det er jevnt over minusgrader på fjellet, og sånn sett bra veigrep. Men sikten er dårlig.

Ifølge meteorologen er det nedbør i form av snø som blir problemet for kjørende først på dagen torsdag. Etter det blir det vinden som skaper trøbbel. Skillet går midt på dagen.

- Følg med!

— De som skal over fjellet i dag og i morgen bør absolutt følge med på veimeldingene, enten på nettet eller ved å ringe vegvesenets 175-nummer, sier Fagerlid.

Vervarslinga har onsdag ettermiddag sendt ut et såkalt obs-varsel om lokalt stor skredfare på Vestlandet torsdag, også utenom fjellovergangene.

— Det er ikke bare på fjellet det kan bli problemer å kjøre i morgen. Det kan fort bli ras og stengte veier også i innlandet. På kysten ser det greit ut for kjørende, selv om det der skal blåse periodevis liten storm. Men det blir masse vær neste døgn, sier Fagerlid.

Ifølge NRK er det problemer også på alle de store fjellovergangene i Sogn og Fjordane onsdag kveld.

Legg inn din veirapport i kommentarfeltet under!

KRAFTIG REDUSERT: Dårlige odds for de som skal over fjellet nå. Her fra Haukelitunnelen i 16-tiden onsdag.
WEBKAMERA/STATENS VEGVESEN