MAREN NÆSS OLSEN

— Jeg har alltid likt film, og alltid likt tog. Når du slår sammen to ting du er glad i, blir det bra, sier Arne Bowitz.

Nesten hver eneste søndag tar han veterantoget på Gamle Vossebanen de 18 kilometerne fra Garnes til Midttun. Så hvorfor ikke bare ta med kameraet?

Gjennom en hel sesong, fra juni til september, har Arne fulgt Vossebanen med DV-kamera. Han har filmet både passasjerer og landskap langs den spesielle togruten. Dessuten har han fulgt noen av de over 80 entusiastene som holder liv i det gamle damplokomotivet.

Reise i togtiden

Nå er resultatet klart: Filmen «Gamle Vossebanen anno 2004» er en reise fra Garnes til Midttun, men også en reise tilbake i tid, til den gang damplokomotiver regjerte hele jernbanenettet i Norge.

— Gamle Vossebanen representerer en annen tid, der folk hadde mer tid til hverandre. Kanskje hadde folk det bedre den gang, sier Arne.

Han har vært glad i tog siden han var liten gutt, en interesse som strekker seg fra små modelltog til store lokomotiver.

— Det er noe eget med gutter og damplokomotiver, slår han fast.

Laget filmmusikk i stuen

Arne la ingen planer for den flere måneder lange filminnspillingen. Kamera, redigering, opplegg, idé, foto og musikk har han selv stått for. Filmmusikken laget han på keyboard og gitar, hjemme i sin egen stue.

— Det eneste jeg ikke har gjort selv, er å trykke opp filmen, forteller Arne.

Filmen blir gitt ut av det bitte lille hobbyfilmselskapet Norsk Togfilm Bergen, som Arne driver sammen med to kamerater.

Søndag 5. juni åpner Vossebanen for sesongen. «Gamle Vossebanen anno 2004» vil være til salgs om bord.