Siden 2000 har 39-åringen brakt syv saker mot sin eks-kone helt til Høyesterett. Det høye konfliktnivået fremstår som et klart drapsmotiv. I dag fremstilles 39-åringen for fengsling, siktet for drap.

To skudd, etterfulgt av kvinneskrik. Så minst et skudd til.

Klokken har ikke slått ni på morgenkvisten. Bergen står overfor et drap og en ufattelig familietragedie.

Vitner og personer som tilfeldig kommer forbi, tror ikke det de hører og ser. En tobarnsmor er skutt og drept i et parkeringshus midt i Bergen sentrum.

Hva som egentlig skjedde på City Parks parkeringsdekk, to etasjer over bakkenivå, er det bare drapsmannen som vet. Det var ingen vitner som så selve hendelsen. Videokameraene var også ute av drift.

Flyktet i stor fart

For politiet ble det raskt klart at man ikke sto overfor en jakt på en ukjent gjerningsmann. Bilen til eks-mannen, en mørkeblå Saab, ble sett kjørende ut av parkeringshuset på feil side, og i stor fart.

Politiet fikk også raskt innblikk i en alvorlig konflikt som har versert mellom de to helt siden de ble skilt i 1995.

— Vitners forklaringer, og øvrige omstendigheter i saken, gjør at vi mener eks-mannen står bak drapet, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon til Bergens Tidende.

Offeret skal ha blitt skutt på kloss hold, og ble etter det BT erfarer, funnet ved siden av sin egen bil.

Om drapsmannen har fulgt etter, eller ventet på henne, er det trolig bare han selv som kan gi svar på.

— Dette er sentrale spørsmål for den videre etterforskningen, sier Lian Mathiesen.

Beskyttet barna

Parallelt med at teknikere startet å sikre spor på åstedet, startet et omfattende arbeid med å beskytte offerets to barn og hennes familie. Henne advokat og rettens personale.

Nesten syv timer etter at drapsalarmen gikk ble eks-mannen pågrepet uten dramatikk av betjenter fra Aurland lensmannskontor.

Politiet vet så langt ikke hvor han befant seg i mellomtiden.

— Vi har ikke kommet så langt. Det er ingen opplysninger som tilsier at han hadde til hensikt å ta med seg sine barn, men ut fra hva han hadde gjort mot sin eks-kone, tok vi ingen sjanser, sier politistasjonssjef Bernt Adler Solberg ved Sentrum politistasjon.

De to barna ble i går kveld overlatt til offerets familie. De får nå tett oppfølging og den hjelp de måtte ønske.

Lei konfliktene

Kvinnen skal verken til politiet eller sin advokat ha gitt uttrykk for at hun følte seg truet av sin eks-mann. Hun skal derimot har gitt uttrykk for at hun var svært trøtt og lei av alle konfliktene som til stadighet ble brakt inn for retten, og som naturlig nok tærte på kreftene.

— Denne gangen var det en bagatellmessig sak som skulle avgjøres. Det dreide seg om dekning av utgifter i forbindelse med samvær, sier sorenskriver Erik Elstad i Bergen tingrett.

Hvem som skulle ha samværet for de to guttene de hadde sammen ble rettskraftig avgjort i 1999.

— Barna bodde hos mor, sier Elstad.

Ikke avhørt

Hva som fikk det til å bikke så totalt over for eks-mannen blir et sentralt spørsmål for drapsetterforskerne å få avklart.

Ved 20-tiden i går ble 39-åringen kjørt inn porten til politihuset i Bergen. To timer senere var han fortsatt ikke avhørt. Politiet ville ikke opplyse om når det skjer. Heller ikke om mannen har fått, eller bedt om, forsvarer.

RING RUNDT PARKERINGSHUSET: Væpnet politi slo i går formiddag ring rundt City Park.
FRED IVAR KLEMETSEN
<P/>DREPT: Ingse Merete Rønnestad. FOTO: HELGE HANSEN
HELGE HANSEN