ELLEN EIDE

To vedtak om betaling av fullt barnebidrag ble kjent ugyldige av retten. Breistein får tilbakebetalt det han har betalt for mye i bidrag frem til nå, og motparten må dekke saksomkostningene. Han får også slettet bidragsgjelden han har pådratt seg. Det bekrefter advokatfullmektig Hanna Fossen Blom i Advokatforum, som har bistått den utflyttete bergenseren i saken. Dommen falt i Oslo tingrett i går.

Stig Breistein var jublende glad da Bergens Tidende snakket med ham på telefon i går kveld:

— Dette er virkelig en gledens dag. Jeg håper heksejakten er slutt.

Nå satser Breistein på å fortsette i halv stilling og ha delt omsorg for de to barna hjemme i Vestby i Akershus.

Sterkt kritisk

Breistein hadde en årslønn på 500.000 kroner da ekteskapet røk i 1999. Etter bruddet gikk han ned til halv stilling for å kunne være mer sammen med sine to barn. Siden da har han kjempet mot kravet fra staten om at han uansett skulle betale fullt bidrag. Nå har han fått medhold i at summen skulle halveres.

I etterkant er han sterkt kritisk til det han mener er manglende likestilling i regelverket. Han mener også at flere menn må inn i Barne- og familiedepartementet for at reglene skal bli bedre - sett fra mannens ståsted.

— I festtalene heter det at fedrene må ta ansvar for barns utvikling. Men når det kommer til stykket er det far sitt bidrag i form av en giro, ikke i form av faktisk omsorg for barna, staten er interessert i, uttalte han i et intervju med BT i fjor. Nå håper han saken kan hjelpe andre:

— Jeg tror min sak bare er toppen av isfjellet. Mange ganger holdt jeg på å gi opp. Nå ønsker jeg at flere menn orker å stå frem for å vise hvor urimelig systemet er.

Dommen kan ankes av staten, og er altså ikke rettskraftig ennå.

Dette er virkelig en gledens dag. Jeg håper heksejakten er slutt, sier Stig Breistein til Bergens Tidende.
ARKIV: Richard Sagen