Ulykken i går formiddag skjedde da bilen med faren og den to år gamle jenten skled utfor en såpeglatt kai utenfor Odda. Faren kom seg ut før bilen sank, men var uten sjanser til å få ut toåringen.

Søndag morgen var jentens tilstand kritisk og ustabil. Legene på Haukeland sykehus kjemper for å redde toåringens liv.

Ulykken skjedde på kaien ved betongblandeverket til Høyer Odda A/S på Eitrheimsneset utenfor Odda sentrum.

20 meters dyp

På den speilblanke isen skled varebilen med far og datter ut fra kaien. Bilen sank i sjøen, og skled 40 — 50 meter langs den skrå havbunnen. Den stanset på 22 meters dyp.

— Faren klarte å komme seg ut av den synkende bilen, mens den lille jenten ble med bilen til bunns, sier politiførstebetjent Svein Buer ved politistasjonen i Odda.

Bilen ble raskt fylt med vann. Den sank umiddelbart, og det har trolig ikke vært noen luftlomme der toåringen lå. Jenten satt fastspent i bilen.

Alarmsentralen ble varslet klokken 11.30. Et kvarter senere var to dykkere fra Odda på plass, og begynte jobben med å redde jenten. To dykkere fra Bergen brannvesen ble fløyet inn med helikopter rundt klokken 12 for å bistå i arbeidet. Totalt var rundt 20 personer involvert i redningsarbeidet.

Funnet bevisstløs

Rundt 50 minutter etter at bilen sank ble jenten brakt opp til overflaten av dykkerne. Hun var bevisstløs og kraftig nedkjølt. Barnet ble fløyet til Haukeland sykehus med Luftambulansen, der hun øyeblikkelig ble lagt på operasjonsbordet. Jenten kom til sykehuset rundt klokken 13.

Faren, som er i begynnelsen av 40-årene, er fysisk uskadet, men ble kjørt til fylkessykehuset i Odda med sjokk.

Det var så glatt på ulykkesstedet at også ambulansen var nær ved å skli av kaien. Ambulansen skled bort til en betongblokk, og ble stående med det ene hjulet oppå blokken.

Det var et par kuldegrader i luften på ulykkestidspunktet.

— Jeg vil anta at temperaturen i vannet var et par grader, sier Buer.

Heves søndag

Faren har foreløpig ikke vært i stand til å bli avhørt av politiet.

Bilen vil trolig bli hevet søndag.

— Redningsarbeidet gikk relativt greit, selv om hele situasjonen var dramatisk. Vi vil ha en debrifing for dem som var involvert søndag eller mandag, sier politiførstebetjent Svein Buer ved politistasjonen i Odda.

SPEILBLANKT: Den oransje streken viser bilens ferd over kaikanten og ut i sjøen. Også ambulansen holdt på å skli utfor kaien da den ankom ulykkesstedet. FOTO: ARVID AGA