— Eg syns det minner mye om ubåtbunkeren på Laksevåg då vi var guttunger, sier Leif Sunde etter å ha studert et av de to vinnerutkastene som ble kåret av Torget-juryen i dag.

— Nei, det der var bortkastede penger, fortsetter han før han vandrer videre over Fisketorget.

Daglig leder i Torget i Bergen A/S, Lise Wergeland Strømmen, er av en annen oppfatning.

— Dette er en spennende løsning. Vi har drømt om forandringer her lenge, og nå skjer det endelig noe.

Enstemmig jury

Juryen for arkitektkonkurransen var i hvert fall enstemmig i sin avgjørelse, etter mange møter de siste ukene.

  • Vi hadde det siste møtet over en omelett på Jeppe's i går, og det gledelige er at juryen er enig, sier juryformann Johan Fredrik Kroeplien. Stemmesedlene fra 120 bergensere gikk også i samme retning: Utkastene «AHA» og «Torget og hennes dialog med havet» er best.

Det er Torget i Bergen A/S som har utlyst idékonkurransen og utnevnt juryen. De ville ha innspill fra publikum på hvordan Torget kan organiseres og utformes i fremtiden, slik at de kan gi et innspill til Bystyrets langsiktige planlegging for området.

— Nå kan vi komme til kommunen og si at slik vil vi ha det, sier Wergeland Strømmen og smiler. 22 forslag kom inn totalt, og disse ble delt inn i to klasser: Åpen og profesjonell. Blant de profesjonelle fant ikke juryen en klar vinner, og valgte heller å kåre to andreplasser.

90.000 i premier

— Jeg tror helt klart at vi kan få til en kombinasjon av disse to løsningene. De er to ytterpunkter som kan fanges sammen, sier Kroeplien. Begge bidragene vant 45.000 kroner hver.

Planavdelingen i Bergen kommune får snart overlevert idéutkastene fra Torget i Bergen A/S - så får vi se hvordan det blir til slutt.

— Dette er en idékonkurranse, og nå skal idéene konkretiseres, sier juryens sekretær, byplanlegger og landskapsarkitekt Sjur Frimann Hjeltnes.

I amatørklassen ble det utnevnt tre vinnere, Einar Knudsen, Per Seim og to kreative 2. klasseelever ved Nordhord-land videregående, Anne Mette Qvigstad og Lill Angela Johansen.

Les mer om vinnerne og reaksjoner i onsdagens BT

VINNER: Anna og Jostein Molden fra Bergen blir premiert for sitt bidrag «AHA». 45.000 vin-nerkroner går til dem også. Alle forslagene blir hengende i Frescohallen frem til fredag.
FOTO: BJØRN E. LARSEN