LOTTE SCHØNFELDER

— Vi hadde tenkt å ta dem en tur over Vidden også i dag, men fant ut at det kanskje ble i meste laget, sier Helge Haavardtun fra Åsane Rotary. - Nå tar vi Fløibanen opp, og så går vi bare ned og får med oss litt smitt og smau.

Rotary-klubber arrangerer jevnlig slike «Round trips» for unge mellom 18 og 21 år. De 12 som nå har vært på Vestlandet, kommer fra 12 land - Tyrkia og Finland, Frankrike, Danmark, Polen, Nederland og Belgia, Tyskland, Slovenia, Italia, Sveits og Tsjekkia. En av de store opplevelsene hadde de på hytteturen til Feste der fisken bet villig på pilken.

— Jeg fikk 21 fisk! stråler Monika Jewusiak. - Min far trodde meg nesten ikke da jeg ringte ham.

— Og så spiste vi fisk også til frokost, sier en annen.

— Vi har spist masse fisk, sier en tredje. I et tonefall som tyder på at masse ble litt for meget.

Imponerende dugnadsinnsats

Det er rotaryklubbene i Arna, på Dale og Voss, i Lindås og til slutt Åsane som har vært vertskap på rundturen og lagt opp programmene. Da er det kanskje ikke rart det ble tett. Fra Dale fabrikker til vandring på Mjølfjell og oppdrettsanlegg på Fedje. I går var det krigshistorie på kystfortet før de i dag skal ha en avslappet bydag.

Mange besøker fortet på Klauvaneset, ikke minst skolebarn. Visst kan besøkende vandre omkring på egen hånd, men de kan også få kyndig omvisning. Der er bare å kontakte for eksempel Dag Bjørnar Mjelde (92 20 18 95 eller 55 24 42 04) i Stiftelsen Tellevik kystfort. Det har fire styremedlemmer og «ca. seks utenom», og disse to håndfullene mennesker har gjort - og gjør - en imponerende dugnadsinnsats.

Av de ti bunkerne er fem ferdig restaurerte med strøm på plass og soldater i noen av køyene, med kaffekjeler, ovner og annet utstyr. Byggearbeidene begynte 17. mai 1941, og her bodde rundt 1000 mann på det meste, inkludert russiske fanger.

— Vi kan snart ha telefonsambandet på plass, og så må vi etter hvert få en bygning som for eksempel kan romme en skoleklasse, sier Mjelde før han tar de 12 europeerne med opp til kanonen på toppen av haugen.