— Stuve er pågrepet og har samtykket til varetektsfengsling for to uker, sier politiadvokat Anna Haugmoen Karlsen i Økokrim.

Ni timer tidligere, litt over klokken ti mandag morgen, kom Tordenskjold-rederen Tor Johan Stuve spaserende til hovedinngangen ved Økokrims kontorer i Oslo sentrum. Side om side med sin advokat Anders Brosveet var Stuve tydelig preget av situasjonen.

Han gikk rett forbi fotografer og journalister uten å se på dem. Han svarte heller ikke på spørsmål, men gikk rett inn i avhør hos Økokrim.

Først etter ni timer forlot han kontoret. Da via kjelleren og i politiets varetekt.

Tirsdag vil Oslo tingrett se gjennom papirene og fatte sin kjennelse. Den blir etter alt å dømme to ukers varetekt.

- Bygger på feil

Stuve kan ødelegge bevis og påvirke vitner dersom han ikke sitter i varetekt, mener Økokrim.

De mener Stuve systematisk har tappet rederigrupperingen for over 50 millioner kroner. Det skal i stor grad ha skjedd ved bruk av mellomselskaper i skatteparadis.

Disse mellomselskapene skal ha kjøpt skip og utstyr, og deretter i løpet av kort tid solgt det videre til Tordenskjold - med stor fortjeneste. Politiet mener Stuve kan stå bak selskapene i utlandet.

Det avviser hans advokat Brosveet. Og uansett om det skulle være Stuves selskap, sier han, spiller det ingen rolle. Advokaten mener siktelsen bygger på faktiske og juridiske feil.

- Vil skape troverdighet

— En styreformann har ingen plikt til å gi et selskap monopol på hva han kommer over av gode prosjekter. Kommer Stuve over et godt kjøp, har han ingen forpliktelse til å ta det til Tordenskjold. En styreformann har ikke samme lojalitetskrav som en ansatt.

Brosveet sier Stuve er forundret over at ingen har vært interessert i å høre hans historie tidligere, men vil ikke kommentere enkeltposter i siktelsen.

— Det er et poeng for Stuve å skape troverdighet rundt sin redegjørelse. Derfor aksepterer vi to ukers varetekt. Nå får Økokrim mulighet til å bekrefte at det Stuve sier er riktig. Det er til gode for alle parter å få klarhet i hva som faktisk er skjedd, sier Brosveet.

- Intense avhør

I tillegg til den tidligere styreformannen og hovedeieren i rederigrupperingen, Stuve, sitter også tidligere administrerende direktør Susann Kolbjørnsen og styremedlem Petter Hellevik i varetekt.

Kolbjørnsen fikk to uker med brev- og besøkskontroll, og skal etter planen slippe ut i dag. Hellevik skal sitte to uker til.

— Vi vil ta en samlet vurdering om to uker. I mellomtiden får vi en periode med intensiv etterforskning og intense avhør, sier Haugmoen Karlsen.

Hun vil ikke si om Økokrim vil gjennomsøke Tor Johan Stuves bolig i Spania.

PÅGREPET: Tor Johan Stuve, tidligere styreformann i Tordenskjold ASA, ble pågrepet av Økokrim mandag. Han har samtykket og vil i dag trolig bli varetektsfengslet for to uker. HÅVARD BJELLAND (foto)