Helikopteret kom etter at et redningsteam med fem fjellklatrere hadde gitt de to mennene førstehjelp i halvannen time. Mennene ble lagt på bårer og løftet opp i helikopteret.

Den ene har en flenge i beinet, mens den andre har større skader. Han har blant annet har han brukket kjeven, og har også ryggskader. Haukeland Universitetssykehus opplyser at tilstanden hans er alvorlig, men stabil. Han får torsdag kveld behandling på intensivavdelingen.

Ulykken skjedde ved Vassbygdvatnet i Aurland kommune onsdag kveld ved 22-tiden, opplyser operasjonsleder Stig Inge Hauge ved Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

Over fjellet etter hjelp

Tre unge belgiske menn var ute på tur sammen da en av dem falt utfor en skrent. En av kameratene forsøkte å redde ham, men falt også selv utfor. Da så tredjemann seg tvunget til å gå over fjellet til Flåm for å hente hjelp. Han kom frem torsdag morgen, og politiet fikk beskjed om ulykken først ved 07-tiden.

Politiet rekvirerte et ambulansehelikopter fra Førde i forbindelse med redningsoperasjonen. Hovedredningssentralen på Sola sendte en Sea King.

Ligger vanskelig til

Stedet der de to turistene befinner seg, ligger så ulendt til at helikoptrene ikke kunne lande der. Redningsfolkene i et av helikoptrene kunne imidlertid allerede torsdag formiddag kommunisere med de skadde ved hjelp av tegnspråk, ifølge politiet. Budskapet fra turistene var at den ene mannen var alvorlig skadet, mens den andre hadde lettere skader.

En frivillig fjellklatrergruppe på fem personer ble hentet fra Ørsta for å få de skadde turistene ned fra fjellet.

De to turistene lå nede i et elvegjel, og kom ikke opp ved egen hjelp.

Gammelt kart

En av årsakene til ulykken, skal ha vært at turistene brukte et dårlig oppdatert kart. Kartet er fortsatt i salg, selv om de markerte turstiene skal ha blitt tegnet inn for 50 år siden.

— Hvis en ikke er kjent i området, kan det lett gå galt, sier lensmann Kjell Nordgulen i Aurland til bt.no.

AURLAND: Bak dette fjellet lå de to skadde turistene. Redningshelikopteret kunne ikke lande, så pasientene måtte løftes om bord. (Foto: Paul Sigve Amundsen)