Alt tyder på at det beslaglagte utstyret stammer fra de omfattende tyveriene på Telenor på Kokstad, NCC og DnB Nor på Sandsli.

Til sammen 43 pc-er, et digitalt kamera og to videoprosjektorer er beslaglagt av politiet på Hønefoss.

— Jeg så at flere av pc-ene var merket med navn, og en av koffertene var også tydelig merket med NCC, forteller operasjonsleder John Trygve Rønning ved Hønefoss politistasjon til bt.no.

Uønsket i Schengen

De to mennene er begge 23 år gamle, og ble umiddelbart satt i arresten på Hønefoss.

— Ifølge registeret er de begge erklært uønsket i Schengen frem til 2008, opplyser Rønning.

Høy hastighet

Det var en sivil utrykningspatrulje som stoppet de to ved 14.30-tiden i går på riksvei 7 ved Sokna i Ringerrike. Mennene kjørte da en svenskregistrert leiebil.

— Årsaken til at UP stoppet bilen, var at de holdt høy fart og hadde hatt flere uvettige forbikjøringer, forteller politioverbetjent Arne Erik Håkonsen på krimavdelingen ved Hønefoss politistasjon.

De to estlenderne ble målt til å holde en hastighet på 104 km/t i 80-sonen, og vil bli anmeldt for fartsovertredelse og uvettig kjøring.

— Da UP-betjentene foretok en kontroll av førerkortet, skjønte de raskt at noe var galt, forteller Håkonsen til bt.no.

I bilen fant politiet til sammen ni kofferter og bager stappfulle av pc-er og datautstyr. De to mennene fikk da et forklaringsproblem.

— De to mennene påsto at dette var private eiendeler. Politiet i Norge er kanskje naive, men vi er ikke så dumme, sier Håkonsen lattermildt.

De to mennene er dårlige i engelsk, og ble plassert fra hverandre for å forhindre at de skulle kommunisere på sitt eget språk.

Ved 09.30-tiden fredag formiddag ble de to mennene og det beslaglagte datautstyret eskortert av en patrulje fra Hønefoss mot Bergen.

— Planen er at en patrulje fra Hordaland skal kjøre oss i møte på riksvei 7, slik at vi får overlevert de to mennene og alt utstyret til dem, sier Håkonsen.

Den videre etterforskningen og avhørene av de to vil foregå i Bergen.

Tilfreds

Informasjonssjef Lars Hauge i Telenor Vest er fornøyd med at datatyveriet med stor sannsynlighet nå er oppklart.

— Vi er veldig tilfreds med at dette ser ut til å bli oppklart såpass raskt, sier Hauge til bt.no.

Telenor på Kokstad har ennå ikke klart å få en nøyaktig oversikt over hvor mange pc-er som er blitt stjålet.

— Det kan finnes mange forklaringer til at en pc er tatt ut av huset. Eksempelvis kan medarbeidere ha tatt med seg pc-er hjem eller på ferie. Men vi antar at omlag 40 pc-er er blitt stjålet, sier han.

Det omfattende tyveriet ble oppdaget da folk kom på jobb torsdag morgen.

— I første omgang gjeninnfører vi vakt 24 timer i døgnet, inntil vi har hatt en full gjennomgang av nødvendige sikkerhetsrutiner og adgangssystemer, sier Hauge.

<b>FORNØYD:</b> Informasjonssjef Lars Hauge i Telenor Vest er meget fornøyd med at datatyveriet ser ut til å være oppklart.
JAN M. LILLEBØ