— Det hele var nesten litt tragikomisk. Personalet skjønte fort at dette ikke var så veldig alvorlig, sier apoteker og innehaver Flemming Danielsen.

I går formiddag ble en 25 år gammel mann varetektsfengslet for to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å stå bak ransforsøket. Noen timer etter pågrep politiet også kameraten hans, som trolig blir fremstilt for fengsling i dag.

25-åringen har erkjent deler av de faktiske forhold.

— Han sier at det hele var et rop om hjelp, forteller politiinspektør Beate Hamre Aasnæs ved Hordaland politidistrikt.

«Vi går igjen...»

Opptrinnet fant sted like etter klokken 16 tirsdag. De to narkomane mennene kom først inn og leverte en resept, fikk pillene sine og gikk igjen. Den ene av de to sovnet sågar på stolen mens de ventet.

Men det var ikke nok. Begge to kom tilbake for å få flere tabletter - denne gangen med et skytevåpen i stedet for resept.

— De gikk inn bak disken og dro plutselig frem et skytevåpen mens de ropte: «Dette er et ran, vi vil ha medisiner,» forteller apoteker Danielsen.

De ansatte på apoteket klarte å holde hodet kaldt og sa rolig til ransmennene at politiet var varslet og kom til å være på plass om kort tid.

Det var ikke de to narkomane forberedt på.

— De bare så på hverandre og sa «vi går igjen», før de ruslet stille og rolig ut av døren, forteller Danielsen.

Politiet kom raskt til stedet og kunne konkludere med at ranerne ikke fikk med seg noe som helst. Men gjerningsmennene var ikke å se. De hadde tatt turen til Danmarksplass.

Med våpen på bussen

Etter det BT kjenner til, ble begge ransmennene observert der da de gikk på en sørgående Gaia-buss en god stund etter ransforsøket. En passasjer skal også ha sett at en av de to dro frem skytevåpenet for å vise det til en bekjent. Først sent på kvelden lyktes det politiet å spore opp 25-åringen, mens hans omtrent jevngamle kamerat fikk nyte høstregnet helt til tidlig i går ettermiddag.

Apoteker Flemming Danielsen kjente godt ansiktene på de to narkomane.

— Den ene måtte jeg kaste ut fra apoteket Bien senest mandag. Han satte seg ned og ventet på at legen skulle ringe inn en resept til ham. Det skjedde jo aldri, så jeg ba ham om å gå. Da mumlet han noe til meg om «dårlig service», sier apotekeren.

- Aldri opplevd maken

Stoffmisbrukere er ofte innom både på apoteket Bien og filialen på Minde. Men Danielsen sier at de oftest oppfører seg bra og har en fin tone med betjeningen.

— Vi har aldri opplevd noe liknende i våre filialer, sier han.

Apotekeren kan ikke få fullrost betjeningen på apoteket for deres opptreden under ransforsøket.

— Det var selvfølgelig en svært skremmende opplevelse for de ansatte, selv om det hele en stund lød verre enn det faktisk var. Betjeningen opptrådte likevel helt fantastisk og hundre prosent etter boken, sier Danielsen.

Han understreker at det står bra til med alle som var på jobb tirsdag ettermiddag.