Politiet har siktet to menn for grovt tyveri etter innbruddet i minibanken på Fanatorget i fjor. Den ene av dem er også siktet for en rekke andre straffbare forhold.

— Mennene ble pågrepet i oktober. Den ene, en amerikaner, er fortsatt i varetekt, mens nordmannen er løslatt. Begge er siktet i saken, sier politiadvokat Karsten Kruger Engedal ved Hordaland politidistrikt.

Flere hundre mennesker ble evakuert etter at politiets kriminalteknikere fant det de mistenkte var sprengstoffrester inne i Fana Sparebanks minibankautomat. Noe verktøy lå igjen på stedet. Naboer slo alarm etter at brannalarmen i kjøpesenteret Fanatorget ble utløst.

Det var natt til 9. september i fjor en eller flere personer hadde forsøkt å sprenge minibanken i kjøpesenteret. Hele kjøpesenteret, en barnehage og flere boliger i nærheten ble tømt for folk og et bombeteam ble tilkalt fra Oslo.

Først klokken kvart over to om ettermiddagen, ble området igjen åpnet for publikum og folk fikk slippe inn igjen i boligene sine. Det var beslag i kjøpesenteret og andre beslag i stjålne biler som knyttet mennene til Fanatorget.

Nordmannen ble pågrepet først, mens amerikaneren kom seg unna gang på gang etter å ha blitt stoppet av politiet i stjålne biler. Hele tre ganger kom han seg unna politiet etter biljakter i høy fart.

— Disse biljaktene er jo uvanlige og de gikk for seg i høy hastighet, sier Engedal.

Dramatiske biljakter

Den første biljakten foregikk i Arna den 18. oktober, der politiet først knuste bilvinduet i bilen amerikaneren kjørte og brukte pepperspray mot ham. Likevel kom han seg unna og kjørte mot Midttun. Der sto politiets veisperringer klar, men han kom seg unna igjen.

Dagen etter traff han igjen politiet i nok en stjålet bil. De knuste bilvinduet og forsøkte å dra mannen ut av bilen, men han kjørte på en politibil og kom seg unna. Senere samme kveld kjørte han samme bilen og ble forsøkt stoppet igjen. Nok en biljakt endte med at mannen klarte å rømme. I Os kastet han seg i sjøen og forsvant i mørket på Sørstrøno.

— Han har vist stor handlekraft i forhold til å unngå pågripelse av politiet, sier Engedal.

Nekter for innbruddet

Amerikaneren har ikke tilstått å ha vært med på innbruddet i Fanatorget, men har tilstått de andre forholdene han er siktet for. Politiet tar sikte på at han blir sittende i varetekt til straffesaken kommer opp. Dersom han blir dømt, vil han etter all sannsynlighet bli utvist etter endt soning i Norge.

Nordmannen stiller seg uforstående til at han skal ha noe med minibank-saken å gjøre.

— Det ble brukt noe gass på Fanatorget og gjort beslag som tyder på at de rette folkene er tatt. Vi føler oss veldig trygg på at amerikaneren er rett mann. Det er også skjellig grunn til mistanke mot nordmannen, men her avventer vi resultatet av noen tekniske spor, sier Engedal.