To fiskehandlere på Fisketorget ble stengt etter at Mattilsynet hadde vært på besøk i dagene fra 26. til 29. mai. Alle de åtte som ble sjekket fikk varslet om vedtak.

— Dette er et veldig dårlig resultat, sier førsteinspektør Monika Røskaft i Mattilsynets distriktskontor for Bergen og omland til bt.no

Hun forventet et bedre resultat ettersom mange av de samme tingene ble påpekt både i oktober 2006 og sommeren 2007.

— Når vi ser at nivået er tilbake der det var i 2007, kan vi lurer på om det rett og slett handler om manglende evne eller vilje til å drive Fisketorget på en god hygienisk måte, sier Røskaft.

Fugleskitt i kassene

De to fiskehandlerne som fikk bodene sine stengt er Øystein Fjellskål og Hildegunn Foldnes. Mattilsynet mener det forelå fare for å fremby helseskadelige næringsmidler.

— De har rettet på en del forhold og har fått åpne bodene igjen, sier Røskaft.

Ifølge en pressmelding fra Mattilsynet var renhold, håndvask, kjøletemperatur og håndtering av matvarer blant forholdene som var for dårlige.

Mattilsynet rekker også kritikk mot resten av fiskehandlerne som ble sjekket. Her er noe av det tilsynet fant:

  • Fugleskitt i kasser med is og på kjøleinnretning
  • Skitne og brukte isoporkasser
  • Dårlige rutiner med håndvask
  • Toalettet manglet såpe og papir
  • Skittent eller uegnet arbeidstøy
  • Dårlig vask av arbeidstøy
  • I enkelte av bodene satt fugler og hakket på maten. De som selger fersk fisk, røykelaks og slikt har et ekstra ansvar. Spiseklar mat stiller store krav til hygieniske forhold, sier førsteinspektøren.

Én måneds frist

Åtte av de ni fiskehandlerne på Torget ble sjekket, samtlige fikk advarsler - og frist til 6. juli med å ordne opp. Den siste hadde ikke åpnet boden for sommersesongen da Mattilsynet var på besøk.

— Om forholdene ikke bedres kan vi trappe opp med for eksempel tvangsmulkt eller innskrenking i vareutvalget, sier Røskaft.

— Hva sier torghandlerne?

— De har en tendens til å skylde på kommunen. Det skal også sies at fasilitetene på Fisketorget ikke er så gode. Men når det svikter i rutiner, så nytter det ikke å skylde på kommunen, sier Røskaft.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med Øystein Fjellskål og Hildegunn Foldnes i dag.

Hvordan opplever du hygienen på Fisketorget? Diskuter saken nederst.

MATTILSYNET
MATTILSYNET
MATTILSYNET
MATTILSYNET
MATTILSYNET
MATTILSYNET