— Vi fikk melding ved 12.30-tiden i dag om at to personer er omkommet på Hardangervidda, sier operasjonslder Øystein Jarland ved Hordaland politidistrikt.

— Personene ble funnet mellom seks og syv kilometer nordøst for Sysendammen, sier vakthavende redningsleder Sølve Tanke Hovden ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge. (HRS).

En funnet i live

I tillegg til de to omkomne personene, ble en person funnet i live.

Han kom i ettermiddag til Haukeland i luftambulanse.

— Han er lettere nedkjølt, men tilstanden er stabil, sier informasjonsrådgiver Ragnhild Olsen i Helse Bergen.

— Alle tre skal være menn fra Skottland. Vi kjenner ikke alderen deres, sier informasjonsleder Anders Bang-Andersen ved HRS til bt.no.

Video: Intervju med politiet

Det var en Røde Kors-patrulje på vei til Finse som tilfeldigvis kom over de tre personene som lå i snøen, mellom riksvei 7 og Hardangerjøkulen.

Politiet gjør nå undersøkelser på stedet der de tre skottene ble funnet. De vet foreløpig ikke hva som har skjedd med dem. Ingen av de tre personene har vært meldt savnet. Personen som ble funnet i live, er fraktet ut av fjellet.

— Vedkommende blir fraktet ut med snøscooter til ambulanse, som senere vil bli møtt av en luftambulanse lenger nede. Det er ikke mulig å gå opp med helikopter til funnstedet, på grunn av værforholdene, sier Hovden.

Fryktet flere savnede

En stund fryktet redningsmannskapene at to personer til kunne være savnet i fjellområdet.

— Det har opprinnelig vært et følge på fem personer, men to av dem ble for en halvtime siden funnet i god behold på en hytte, sier Bang-Andersen klokken 15.

De to siste personene er nordmenn, som tilfeldigvis traff de tre skottene i fjellet, og gikk sammen med dem et stykke. De skilte imidlertid lag på fredag. Nordmennene blir nå avhørt av politiet i Eidfjord.

Kurs

Røde Kors avsluttet i går et ni døgn langt kurs de arrangerer i Finse-området hvert år.

— I dag er det blitt drevet en del med opprydding av utstyr som var plassert i Finse-området, sier Lars Atle Skorpen, leder i Hordaland Røde Kors.

Røde Kors-patruljen som fant de tre søndag ettermiddag skal imidlertid ha vært på vei til Finse i forbindelse med et annet kurs.

Det er dårlig vær i området, og våt og tung snø etter mye nedbør.

TIL SYKEHUS: Mannen som ble funnet i live, men sterkt nedkjølt, kom i ettermiddag i luftambulanse til Haukeland universitetssykehus.
YNGVE JOHNSEN