De langbeinte og gråblå på tre måneder er to sjeldne herrer.

— I Bergen er det cirka ti Russian Blue-katter, i hele Norge rundt hundre. Det blir født bare seks-syv av disse her i landet løpet av et år, forteller oppdretter Bjørn Inge Solhaug.

Selvstendige

— Det er selvstendige katter, som knytter til seg mennesker, men de plukker ut sine favoritter. Er det noen de ikke liker, holder de seg unna. Jeg føler meg privilegert hvis de kommer på fanget. Det er jeg som er heldig da, sier Solhaug.

Russian Blue er veldig lekne. Ivan og Igor henger i paraplystativet, så er de inne i skapet. Snart hit, snart dit. I turbofart etter hverandre.

— De er ikke sånn hele tiden. Når en Russian bestemmer at det er kjæletid, vil den gjerne kose. Og så er den syk etter oppmerksomhet. En intelligent katt, skryter Solhaug.

Russian Blue har muskuløs og spenstig kropp på høye, slanke ben. Pelsen er kort og tett, nærmest plysjaktig med sølvskimmer. Både hals og hal er lang. Katten har små poter og får smaragdgrønne øyne når den blir voksen. Kanskje ikke så rart at de skal ha vært kjæledyr ved tsarens hoff.

Det hevdes at rasen kom med karavaner fra India gjennom fjellene i det sørlige Russland. Kattene med blå pels klarte godt den tynne luften i fjellet og tilpasset seg snart det russiske klimaet. De kan bli 15-16 år gamle.

Helst i Bergen

Bjørn Inge Solhaug fikk sin første Russian Blue for 16 år siden. Han har allerede solgt en ungkatt til Sverige, og ser gjerne at Igor og Ivan blir i Bergen.

Moren til Igor og Ivan heter Aize. Faren heter Ostrov Nijinskij, og er mestvinnende i Skandinavia de tre siste år i klassen Russian Blue. Moren kan skilte med flere gode plasseringer i svensk Russian Blue-mesterskap. Pappaen er litt fryktsom av seg, mens moren er tøffere i psyken, forteller Solhaug.

Russian er en av de mest elegante kattene som finnes, mener han. Det er en innekatt, men bor du landlig kan du slippe den ut. Men det er vel som Solhaug sier:

— Hvem slipper ut et dyr til fem tusen kroner?

<b>Se så søte vi er:</b> Hjerteknuserne Ivan og Igor er tre måneder gamle og klare for et nytt hjem. (Foto: Ørjan Deisz)