— Dette kan ligge an til å bli den største korrupsjonssaken vi har hatt på Vestlandet, sier politioverbetjent Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Tirsdag pågrep politiet en tidligere sjef i et transportfirma (54) og en selvstendig næringsdrivende (31). Begge er siktet for korrupsjon og grovt økonomisk utroskap for om lag to millioner kroner.

- Betydelig utbytte

I en koordinert politiaksjon slo åtte tjenestemenn fra politiet, Skatteetaten og kemneren til mot en tidligere regionsjef i transportfirmaet Nor Lines og innehaveren av et renholdsselskap.

  • Vi er helt i startgropen av etterforskningen. Men slik vi ser saken nå, dreier dette seg om svært alvorlig økonomisk kriminalitet, sier politiadvokat Jan-Inge Raanes.

I aksjonen tirsdag ransaket etterforskerne hjemmene til de to siktede, og beslagla en rekke dokumenter og en datamaskin.

  • Denne saken utmerker seg på grunn av korrupsjonselementet, det alvorlige tillitsbruddet overfor en arbeidsgiver. Nor Lines er lurt, og begge de siktede har etter vårt syn hatt betydelig utbytte av det, sier Raanes.

Forhistorien til det som endte med tirsdagens pågripelser startet ved hovedkontoret til godstransportselskapet Nor Lines i Stavanger i fjor høst.

Varslet av dårlige resultater

Etter en god start på året, stupte plutselig resultatene til avdelingen i Bergen. Ifølge viseadministrerende direktør Geir Svendsen trodde Nor Lines først de dårlige tallene skyldtes slett håndverk av 54-åringen, som da hadde en lederstilling ved avdelingskontoret i Bergen.

Da ledelsen gikk gjennom regnskapene for september, fikk de seg en overraskelse.

  • Alle kan ha dårlige resultater, men her viste det seg at det var helt andre årsaker, sier Svendsen.

Nor Lines-ledelsen mener den siktede 54-åringen har betalt flere millioner kroner for mye for tjenester han har kjøpt av renholdsfirmaet til den medsiktede 31-åringen.

  • Vi har hatt flere møter med renholdsfirmaet, og fått tilbakebetalt to store beløp. Ut ifra vår oppfatning mangler vi imidlertid fortsatt mellom én og to millioner kroner, sier Svendsen.

Renholdsfirmaet har vært en underleverandør for Nor Lines, som blant annet har renhold og servicetjenester for Hurtigruten.

Hevder 300.000 var lån

For utbetalingene til renholdsfirmaet skal 54-åringen ha mottatt 300.000 kroner. Etter det BT kjenner til innrømmer han å ha mottatt pengene fra renholdsfirmaet, men hevder at dette har vært et lån.

Ledelsen i Nor Lines mener bergenslederen har foretatt en rekke bevisste feilføringer i regnskapene for å skjule sine spor.

I oktober i fjor ble han avskjediget, samtidig som Nor Lines politianmeldte både ham og 31-åringen.

54-åringen og 31-åringen ble i går ettermiddag løslatt etter avhør.

  • Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Kaj Wigum, som representerer 54-åringen.

31-åringen nekter for å ha brutt loven med viten og vilje.

  • Min klient så på det som underlig at regionlederen flere ganger ba om lån fra ham. De 300.000 kroner har vært penger min klient hele tiden har regnet med å få tilbake, sier advokat Trond Christiansen, som representerer 31-åringen.