Til sammen sju personer med utenlandsk bakgrunn er tiltalt i de to sakene.

I den ene saken står tre kvinner med thailandsk bakgrunn tiltalt, i den andre fire rumenere. De to sakene har ingen innbyrdes sammenheng, men seks av de sju er tiltalt etter paragraf 224 i straffeloven som omhandler trafficking/menneskehandel.

Menneskehandel kan straffes med fem års fengsel, mens grov menneskehandel har en strafferamme på ti år.

Thailandsk miljø

Mandag 1. oktober møter tre kvinner mellom 38 og 54 år i Bergen tingrett tiltalt for å ha lokket en thailandsk kvinne til Norge og presset henne til prostitusjon. En av de tre tiltalte med thailandsk bakgrunn er bosatt i Göteborg, de to andre i Oslo.

Den 54 år gamle kvinnen som er bosatt i Göteborg skal ifølge tiltalen ha lurt den thailandske kvinnen til å komme til Sverige og deretter fraktet henne til Norge med løfte om at hun skulle få jobb som massør.

I stedet ble hun tatt med til en adresse i Oslo der hun måtte drive prostitusjon fra mars 2006. Deretter fikk hun reise til Bergen og arbeide ved «Wat Po Soneterapi» der politiet gjorde en razzia i oktober 2006.

– Ikke skyldig

Den 54 år gamle kvinnen fra Göteborg er anklaget for menneskehandel. Hun kommer ikke til å erkjenne straffskyld, sier hennes forsvarer, advokat Jostein Alvheim.

– Slik jeg ser saken er det en god del argumenter for at hun ikke er skyldig etter tiltalen, sier Alvheim.

Også en 38 år gammel kvinne bosatt i Oslo er anklaget for menneskehandel Hun skal ha leid ut leiligheten der den thailandske kvinnen drev prostitusjon i Oslo og tatt deler av inntekten. Hun skal dessuten ha hentet en annen kvinne av thailandsk opprinnelse fra Tyskland til Norge for å drive prostitusjon i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Den tredje tiltalte, en kvinne på 53 år bosatt i Oslo, er tiltalt etter hallikparagrafen for å ha fremmet en annens prostitusjon. Hun skal ha passet telefonen for de prostituerte kvinnene og gjort avtaler med kundene.

Overgrep mot rumenere

I den andre saken, som starter i Bergen tingrett 5. november, er tre rumenske menn og en kvinne tiltalt for å være en kriminell gruppe som har tvunget rumenske kvinner til å drive prostitusjon i Barcelona og Bergen. Tiltalen omfatter overgrep mot fem navngitte kvinner som kommer fra samme område i Romania som de fire tiltalte.

Ifølge tiltalen ble de fem kvinnene lokket til Barcelona med løfte om å få jobb. Der ble de utnyttet til prostitusjon før de ble transportert til Bergen for samme formål.

Kvinnene var under stadig overvåking og måtte overlate alt de tjente på prostitusjonsvirksomheten til de tiltalte, går det fram av tiltalen. Det er anslått at de fire rumenske tiltalte har tjent til sammen 228.000 kroner på kvinnenes sexsalg.

FULGTE MED: Mens kvinnene kapret kunder på gaten, skal de to rumenske hallikene ha sittet ved et vindusbord på Børs Cafe og drukket øl.
Bergens Tidende
Robert S. Eik