KRISTER HOAAS

DAG IDAR TRYGGESTAD

«Krimfri påske», annonserte politiet for noen år siden.

— Nå føler jeg at vi er på vei mot «politifri påske», sier polititillitsvalgt Jan Skulstad.

Til sammenlikning har en by som Drammen, med om lag halvparten så mange innbyggere, mellom fire og seks polititjenestefolk på vakt gjennom påskehelgen. Også Sarpsborg, med rundt 50.000 innbyggere, kjører med en påskebemanning på mer enn seks mann gjennom ferien.

Til tross for at stadig flere mennesker blir hjemme i ferien, opererer politiet med en bemanning som deres egne betegner som «bekymringsfull».

— Man skal være forsiktig med å krisemaksimere. De kan gå bra, men bemanningssituasjonene er bekymringsfull. Vi har tidligere hatt en felles forståelse av hva som er en forsvarlig bemanning. Vi er under minimumsbemanningen nå, sier Skulstad, som er leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland

— I år er det sen påske. Det er langt fra sikkert at alle legger smurning under skiene og setter kursen mot fjellet. Mange vil velge å bli i byen, ta seg en utepils, gå på konsert eller pub. Jeg tror at vi kan få mye å gjøre i påsken.

- Beviselig dårlig

Ifølge Skulstad argumenterer ledelsen med at den totale bemanningen i Hordaland er god i påsken.

— Men man må ta distriktets infrastruktur og geografi med i betraktningen. Det som på papiret virker greit, kan fort vise seg å være for dårlig. Hva skjer hvis det braker løs på Torgallmenningen og backup-patruljen er langt ute i Øygarden? De rekker de ikke inn til sentrum for å bistå, sier Skulstad.

— Det er viktig både for arbeidet og for trygghetsfølelsen å vite at en har backup. Nå risikerer vi at den ikke er der når det smeller, legger han til.

Hordaland politidistrikt var ifølge Skulstad den store taperen i budsjettåret 2003.

— Vi kom beviselig dårlig ut. Slik det er nå, er det ikke målene for politiarbeid som styrer oss, det er midlene.

- På sikkerheten løs

Skulstad forteller om en bergensk politistand som «løper som piskede skinn».

— Vi er stresset. Den totale bemannings- og ressurssituasjonen til Hordaland Politidistrikt er dårlig. Det er særlig i Bergen sentrum vi merker presset. Det er der det skjer mye, særlig i helgene.

Politifolk på patrulje føler at det går på egen sikkerhet løs. De opplever at det er et klart misforhold mellom de oppgaver de er satt til å løse og de ressursene de blir tildelt.

— Vi føler at det går ut over arbeidsmiljøet, folk blir slitne og opplever at de ikke kan tilby publikum den kvaliteten på tjenestene som de ønsker, sier Skulstad.