Torsdag starter rettssaken mot de to polske 35-åringene som er tiltalt for å ha deltatt på ranet mot Urmaker Bjerke i mai 2000 — for snart 13 år siden.

— Det er jo en spesiell sak, ettersom det har gått så lang tid før den ble oppklart, men den viser jo verdien av DNA. Det er et svært viktig hjelpemiddel for politiet i etterforskningen, sier aktor Mona Brandmo ved Oslo politidistrikt.

Hele torsdag og fredag er satt av til rettssaken i Oslo tingrett.

- Vi fikk ikke jobb

De to mennene har forklart at det var vanskelig å få jobb i Bergen. Derfor begikk de ranet av Urmaker Bjerke på Torgallmenningen.

— Det er i hvert fall det de har forklart i avhør, sier Brandmo.

Hun skal føre saken mot de to mennene i Oslo tingrett torsdag.

De to tiltalte har erkjent straffskyld for ranet. Den ene 35-åringen sier at han kun var sjåfør, mens den andre erkjenner å ha vært inne hos urmakeren.

— Min klient har hatt en normal jobb i Tyskland og levd et rolig liv som familiefar. Dette er noe som skjedde for lenge siden, sier forsvarer Tor Kjærvik, som representerer mannen som sier at han kun satt bak rattet.

Det er en forklaring som politiet ikke kjøper.

— Det var tre stykker inne i butikken, og det er ingen ting som tyder på at det var en fjerde raner involvert, sier aktor Brandmo.

Ribbet for dyre klokker

Ranerne slo til midt i Bergen sentrum på høylys dag, og truet betjeningen, samt flere tilfeldige kunder og forbipasserende med skytevåpen.

På få minutter var butikken ribbet for dyre luksusklokker til en samlet verdi av minst én million kroner, og de væpnede ranerne forsvant ut døren like fort som de kom.

I årene som fulgte jaktet politiet på de tre mennene som gjennomførte det brutale ranet.

Ti år etter det brutale ranet på Torgallmenningen, i oktober 2010, fikk ranere med seg verdisaker for en halv million kroner fra Urmaker Christensen i Oslo. Likhetstrekkene med ranet i Bergen var mange.

Gjennombruddet kom etter at ransklærne fra Oslo ble funnet i et turområde i Sverige. DNA-funn her ga treff på en person fra bergensranet.

I fjor høst ble andremann stoppet i en trafikkontroll utenfor den tyske byen Hamburg, og pågrepet da en sjekk i DNA-registeret avslørte at han var etterlyst av norsk politi.

Vitner over videolink

På rettsakens første dag, skal en rekke vitner som befant seg i og utenfor Urmaker Bjerke vitne over videolink fra Bergen.

Hvem den tredje ransmannen er, og hvor han befinner seg, har politiet ikke klart å finne ut av.

— De tiltalte hevder det var han som organiserte ranet, og at det var han som tok seg av ransutbyttet. Men de har ikke gitt opplysninger som kan lede oss frem til ham, sier Brandmo.

Politiadvokaten tror at den lange tiden siden ranet ble begått, vil kunne få innvirkning på straffeutmålingen.

— Det er grovt ran, som har vanligvis straffes med tre og et halvt år fengsel, men vi har ikke rettspraksis på grovt ran som ligger så langt tilbake i tid, sier Brandmo.

Det har ikke lyktes BT å få tak i den andre 35-åringens forsvarer, Erik Dammenn Stoltz.

12 ÅR SIDEN: Daglig leder Oddny Albrechtsen var på jobb maidagen i 2000. Her rydder hun opp etter ranet. Etter 12 år kan hun glede seg over ranerne er dømt.
TOR HØVIK