I morgen har nominasjonsnemnden i Hordaland KrF sitt første møte etter at lokallagene har kommet med innspill. BT vet at et av innspillene er Bjarte Ystebø, redaktør i avisen Norge IDAG.

Ystebø har i tidligere valgkamper jobbet for å få nominert Anita Apelthun Sæle til Stortinget. Han er en av de toneangivende i den konservative høyrefløyen i partiet, og har lenge ivret for samarbeid mellom KrF og Frp.

Denne gang har Sæle sagt at hun ikke er aktuell som stortingskandidat. Krefter i partiet lanserer derfor Ystebø som den konservative fløyens kandidat, og fikk i går støtte i et leserbrev i Vårt Land, signert Sæle og Gunnar Prestegård.

Ønsket som partileder

Ystebø selv ønsker ikke å kommentere sitt kandidatur, utover at det er smigrende å bli nevnt.

— Jeg skal svare nominasjonskomiteen i KrF dersom det kommer en henvendelse fra dem, sier han.

Men det er ikke bare KrF-medlemmer som ønsker å nominere redaktøren. Det nystartede partiet De Kristne, som i hovedsak består av utbrytere fra KrF, har nemlig også lansert Ystebø som en mulig listetopp.

— Interimsstyret har gjort en uformell henvendelse til Bjarte Ystebø om å stille på topp i Hordaland. Og han er selvfølgelig også aktuell som kandidat til partileder, sa medlem av interimsstyret i De Kristne, Bjarne Bjelland, til Ystebøs egen avis i forrige uke.

Partigründer Terje Simonsen fra Bømlo utdypet:

— Jeg kan gå så langt som å si at det ville vært veldig bra for oss om han påtok seg noe slikt, sa Simonsen.

De Kristne skal ha sitt første landsmøte i mars. Da skal ny partileder velges, og stortingslisten nomineres.

"Du skal ikke stjele"

Overfor BT er Ystebø knapp i sin kommentar også om De Kristnes interesse.

— Jeg må være formell og si at jeg skal svare dem også hvis det kommer en offisiell henvendelse. Det er i respekt for den prosessen som skal skje, sier han.

Til egen avis er han litt mer meddelsom:

— Det er smigrende å bli nevnt. Jeg har bare godt å si om dem som leder arbeidet med De Kristne. Selv har jeg fullt fokus på oppgavene mine i Norge IDAG og med å planlegge Oslo Symposium 2013. Det gir liten tid til andre ting.

Derimot har flere i KrF reagert på at De Kristne har lansert et fremtredende KrF-medlem som mulig listetopp.

— Det er rett og slett uhørt. Jeg har aldri hørt om noe lignende i norsk politikk, sier tidligere ordfører Kristian Helland til Dagen.

Han minner Bjelland om de ti budene i Bibelen.

– Et av budene slår fast at en ikke skal stjele, og ikke begjære sin nestes eiendom, sier Helland.

Vil beholde ham

Leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, er noe mer diplomatisk i sine kommentarer.

— Jeg håper at Bjarte blir værende hos oss. Han er flink og gjør en god jobb. Ellers vil jeg ikke kommentere nominasjonsprosessen, der får nemnden gjøre sin jobb i fred, sier han.

KrFs nominasjonsmøte skal avholdes 17. november.

ETTERTRAKTET: Bjarte Ystebø er en ettertraktet mann. I hvert fall blant konservative kristne, både innen eget parti KrF og utbryterne som har dannet De Kristne. ARKIVFOTO.