ARNE COLLIANDER

Frihetsberøvelsen var av svært alvorlig karakter. 26-åringen utsatte de tre personene for grove trusler, delvis ved bruk av en kniv. Han skal blant annet ha uttalt at "en av dere skal dø i natt".De involverte er fremdeles preget av det de gjennomgikk, og sliter med ettervirkninger av de dramatiske timene i tiltaltes fangenskap.

Tvunget til å drikke sprit Tiltalte tvang ett av gislene til å drikke en halv liter sprit "på styrten". Vedkommende, som for øvrig var avholdsmann, ble alvorlig syk. Da gisseldramaet var over, ble han fraktet til Haukeland i svært dårlig forfatning. Promillen ble målt til hele 4,7. En så høy promille kan fort få dødelig utgang. På sykehuset ble det konstatert at det ufrivillige og store alkoholinntaket hadde medført en hjerneblødning hos offeret.Gisseldramaet i leiligheten på Espeland pågikk over flere timer. Det begynte med at tiltalte tok seg inn til en kjenning av ham og dennes mor, som var på besøk fordi tiltaltes kjenning var redd for å være alene.

Spjæret strømpebukse Tiltalte trakasserte og truet også den eldre kvinnen (75). Hun ble truet til å svelge ned to valiumtabletter med brennevin, men klarte i et ubevoktet øyeblikk å slå ut spriten. Tiltalte spjæret også opp strømpebuksen hennes på begge beina.Det var en intetanende nabo av tiltaltes kjenning som ble tvunget til å stupdrikke brennevin, sannsynligvis hjemmebrent. Han klarte å lure seg opp i sin egen leilighet, og tilkalte politiet.

Kniv mot strupen Gisseldramaet var imidlertid ikke over, selv om politiet kom. Tiltalte holdt en kniv mot strupen til til den døddrukne naboen, og truet med å skjære strupen over på ham dersom politiet ikke trakk seg unna. Den ene av politimennene forklarte i retten at eggen på kniven ble presset så hardt mot mannens strupe at han fryktet for vedkommendes liv.Til slutt overgav 26-åringen seg, etter å ha fått snakket med en overlege ved Sandviken Sykehus. Han falt umiddelbart sammen, og ble innlagt på sykehuset for behandling.

Ikke utilregnelig 26-åringen har vært underlagt en rettspsykiatrisk undersøkelse. De sakkyndige har konkludert med at tiltalte har mangelfullt utviklede sjelsevner, og lider av vari svekkede sjelsevner. Rettspsykiaterne fant imidlertid ingen tegn til sinnsykdom, verken under observasjonen, eller da han tok de tre som gisler.26-åringen var også tiltalt for vold mot to andre personer ved to andre anledninger.Byretten kom til at straffen settes til to og et halvt års ubetinget fengsel. Han får fradrag i soningstiden for oppholdet i varetekt og på Sandviken Sykehus.