Det var ansatte ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen som oppdaget dyrene utenfor vinduene ved 13.30-tiden. For å holde dem i området, la museumsfolkene ut brødskiver mens de varslet politiet.

Dyrene hoppet opp i hvert sitt tre. Museets driftsleder Henning Dyrkolbotn stilte seg opp under trærne for å forhindre at de klatret ned igjen.

Politiet hentet viltforvalter Hallvard Sandven og kjørte ham til museet med blålys og fulle sirener. Ved 15-tiden fikk han skutt begge nesebjørnene med hagle.

I Griegs nabolag

Halvbjørnene er også tidligere sett i området rundt museet. Totalt fire nesebjørner er observert, to voksne og to unger.

Nesebjørn holder vanligvis til på sydligere breddegrader, og ekspertene antok at de raskt ville dø av kulde her i Bergen. Det er likevel på det rene at dyrene som ble felt i dag, har overlevd netter med opptil åtte kuldegrader.

En 48 år gammel mann er siktet for å ulovlig å ha innført to vaskebjørner og to nesebjørner til Norge. Etterforskningen så langt viser at dyrene har rømt fra et hus i Fana i Bergen.

Flere dyr i live?

En vaskebjørn er skutt tidligere, og det er uklart om flere dyr av denne arten fortsatt er på frifot i Fana. I verste fall kan de plagsomme skadedyrene ha ynglet.

Se også innslag om halvbjørnene på TVHordalands nyhetssendinger klokken 17.30, 18.30 og 23.35 mandag kveld. Fyldig dekning av saken får du i BT tirsdag.