Utrykningspolitiet (UP) sendte en sivil politibil til Hegglandsdalsvegen i Os kommune. Veien går mellom Os og Samnanger.

UPS: Leon Nordanger i UP forteller at to kolleger av ham beslagla førerkortet til to bilister i Os mandag morgen.
PÅL ENGESÆTER (ARKIV)

Jente på skoleveienVed 08-tiden ble en mann og en kvinne tatt for å kjøre for fort.

— Kvinnen ble målt til 89 kilometer i timen i 50-sonen. Patruljen rapporterte at det omtrent samtidig ble observert en skolejente langs veien. Slik kjøring er ikke OK, for å si det mildt, sier Leon Nordanger, distriktsleder ved UP på Vestlandet.

Han forteller at også en mannlig bilfører ble målt til 78 kilometer i timen i 50-sonen.

— I 50-sonen blir førerkortet beslaglagt ved 76 kilometer i timen, sier Nordanger.

«Snille» målinger

Ved mobile fartsmålinger måles farten over en strekning på minst 100 meter. Ifølge Nordanger trekkes 20 meter fra på avstanden som måles, som en sikkerhetsmargin.

— Disse målingene regnes som «snille», kommenterer han.

De to bilførerne må regne med å ta opp førerkortet på ny. Dersom de har prikker, kan de regne med at beslagleggelsesperioden utvides.

Fint vær gir større fart

— Den som har inntil fire prikker, kan regne med at førerkortet beslaglegges i tre måneder ekstra. Mens den som har fem prikker eller mer, får det beslaglagt i fem måneder ekstra.

Nordanger forteller at UT har stanset mange bilførere som har kjørt for fort den siste tiden.

— Det har sammenheng med at det har vært bare veier i vinter. Vi ser at når veiene er bare, kjører folk fortere. Fartsnivået øker også når det skiftes over til sommerdekk, sier han.

Synes du trafikkreglene er for strenge? Kjør debatt under!