TRULS SYNNESTVEDT

— Ja, det var ikke fritt for at klumpen kom, innrømmer Kenneth Bruvik. Til trampeklapp fra tusen mennesker i Bildøyhallen ble han tirsdag kveld overrakt både medalje, diplom og 50.000 kroner av Sotra Rotary Klubb.

«Kenneth Bruvik bruker naturen som sitt store klasserom og gjennom perso n lig kontakt med ungdommene ute i den fri natur har han klart å oppnå oppsikt s vekkende gode resultater», heter det i begrunnelsen fra Rotary.

De har sine ord i behold. Til de grader.

For fra 1998 har Sotra-strilen, sveiseren, håndballtreneren og entusiasten Kenneth Bruvik bokstavelig talt satt friluftsliv på timeplanen som valgfag på skoler på Sotra, i Hordaland og etter hvert i ni fylker rundt om i landet.

På sytti-åtti skoler bare i Hordaland. Og tusenvis av elever.

Nå har han fått en ærespris for prosjektet. Og Rotary er ikke de eneste som har registrert suksessen. Fylkeslagene til Norges Jæger og Fiskeforbund (NJFF) står i kø, lærerskolestudenter skriver hovedoppgaver om læring i friluft og noen vil til og med skrive bok om naturpedagogen fra Vågaleitet på Lille Sotra.

— Noen mente jeg ville bli møkka lei opplegget etter noen år, men faktum er at det bobler og koker mer og mer, sprudler han, kledd i naturgrønt fra tå til topp.

Tok tak i en drøm

Det var en drøm han rørte ved, da han i 1998 tok den første kontakten med lokale skoler i Fjell kommune.

— Altfor mange unge er blitt fremmed i naturen. Jeg ønsket meg et undervisningsopplegg for friluftsliv, i skog og mark og ved sjøen. Heldigvis likte både skolene og lærerne den tverrfaglige ideen, forteller den grønnkledde.

Takket være forståelse og støtte fra sin daværende arbeidsgiver Karlsen & Sønn og NJFF utviklet «galningen på Sotra» gradvis det som er blitt kjent som Hordalandsmodellen.

— I en tid full av dataspill og slikkerier trenger ungdommen å komme i kontakt med natur, mener Kenneth. Det går nesten ikke en dag uten at han laster den hvite varebilen full av fiskestenger, redningsvester, bjørkeved og kakaomelk - og tar med seg skoleungdom i ut naturen.

Naturen som psykolog

For det finnes ingen bedre psykolog enn nettopp naturen, mener han.

— Der prøver vi å lære ungdommene om samspillet, om lover og regler. Men også håndfaste ting som sløying, trekking av garn og kasteteknikk.

— Og de får gjerne smake fisken rå, sånt skaper nærhet til naturen.

Stundene rundt leirbålet, med kakao og selvfisket pålegg på grovbrødet, har han også stor tro på.

Og han forteller gjerne ungdommene at pissemaur kan spises. Privat hjemme foretrekker han imidlertid kjøttkaker, sine egne, laget fra bunnen.

Og fra guttedagene minnes han fisketurer med sin egen far.

— For meg var de en spire til min egen interesse for natur og friluftsliv. Derfor vil jeg gjerne gi den stafetten videre, både til egne barn og annen ungdom, sier han. Fremdeles i lettere sjokktilstand over prisen han har fått og all viraken.

Telefonen har kimt og e-postkassen er fylt opp av hilsener fra hele landet.

Men prismottakeren synes det blir litt feil dersom han ikke får dele æren med alle andre som har bidradd til suksessen, et ønske som herved er formidlet.

Fremdeles klump i halsen

— Målet er å få ungdommen til å bry seg om naturen, ta vare på den og respektere den, sier Kenneth. Gjennom opplevelsen i friluft ønsker han å bygge opp under de unges selvtillit og selvbilde.

Derfor får 20-årsjubilanten Sotra Rotary Klubb en ekstra takk på tampen. Pengegaven på femti tusen skal sannsynligvis gå til båt og motor til glede for ungdom, skal vi hilse og si.

— Da jeg kjørte min datter på elleve til håndballtrening like før pristildelingen tirsdag, var jeg så rørt over gaven at jeg måtte si til henne at dersom pappa begynte å gråte, så var det ikke fordi han var lei seg, forteller Kenneth Bruvik.

Fremdeles med litt klump i halsen.

Navn: Kenneth Bruvik

Alder: 38 år

Sivil status: Gift med Monika

Aktuell: Fikk tirsdag utmerkelsen Paul Harris æresmedalje og 50.000 kroner av Sotra Rotary Klubb for spesielt samfunnsgagnlig arbeid for ungdom på lokalt og nasjonalt plan.