Det var i mars at politiet kom over tyvegodset i en bolig i Fana. Sykler, verktøy, dekk, hvitevarer og sprit. Det var bare noe av det som ble funnet i den avsidesliggende boligen i Fana. Flere etterforskere brukte lang tid på å registrere tyvegodset.

55-åringen ute av saken

En 36 år gammel mann bodde i flere uker i huset, som var stappet med tyvegods, før han ble tatt.

Da politiet kom til stedet var to andre til stede. De ble alle siktet for grovt tyveri. Siktelsen mot en 55 år gammel mann er nå henlagt, mens to 36-åringer er tiltalt for grovt heleri og ikke tyveri.

— Saken mot 55-åringen ble henlagt etter bevisets stilling. Saken mot de to andre dreier seg om heleri, ettersom vi ikke kan bevise at de stjal gjenstandene, sier Trygve Ritland, politiadvokat ved Bergen Sør politistasjon.

- Mye levert tilbake

Henrik Birkeland er forsvarer for den eldste av de tre. Han sier dette:

— Min klient ble pågrepet i huset sammen med de to andre. Det er hans eneste tilknytning til saken. Han har ikke vært i Norge i tiden da gjenstandene ble stjålet, og han har hele tiden sagt at han er uskyldig. Saken har vært en belastning for ham, men nå er han først og fremst lettet over at han er sjekket ut.

Politiet beskrev tyveribeslaget som enormt. De brukte flere dager på å frakte tyvegodset til politistasjonen i Fana. Der tok de i bruk flere store rom til lagringsplass.

— Mye av tyvegodset er sporet og levert tilbake til eierne, men fortsatt har vi en del vi ikke vet hvem som eier. Fortsatt melder det seg folk som finner tyvegods de savner, sier Ritland.

- Hva er beslaget verd?

— Det er litt tidlig å si, og det spørs om man regner faktisk verdi eller gjenkjøpsverdi. Foreløpig lyder taksten tyvegodset på over 500.000 kroner, svarer Ritland.

Han sier at huset der beslaget ble gjort, fremsto som et depot. Ifølge Ritland ble det funnet ting som ble stjålet helt tilbake til 2011, men det meste forsvant på ulike steder i Bergen i perioden november 2012- januar 2013.

- Organisert vinningskriminalitet

De to som er tiltalt for heleri, må også svare for oppbevaring av 370 liter hjemmebrent. Hvorvidt dette er brent i huset er usikkert. Joachim Holter er forsvarer for en 36 år gammel mann.

— Jeg konstaterer at siktelsen er nedjustert fra grovt tyveri til heleri. Utover det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om saken akkurat nå, sa Holter til BT tirsdag.

Det var tirsdag 5. mars en politipatrulje sjekket en bil i Fana, etter at de fattet mistanke om at skiltene var falske. Like i nærheten kom de over huset med de tre litauerne. Der kom tyvegodset for dagen.

I det første fengslingsmøtet slo Bergen tingrett fast at saken bar preg av å være organisert vinningskriminalitet. Retten mente huset var et depot for tyvegodset før det skulle sendes ut av landet.

Advokat Egil Jordan er forsvarer for den andre mannen, men det har ikke lyktes BT å få kommentar fra ham.