RUNE CHRISTOPHERSEN

IRINA LEE

De to estlenderne ble stoppet på Hønefoss bare noen timer etter at det store pc-tyveriet i Bergen ble oppdaget. Bilen deres var stappfull av datautstyr. Alt tyder på at det stammer fra tyverirunden hos Telenor på Kokstad, NCC i Fjøsangerveien og DNB Nor på Sandsli.

Til sammen beslagla politiet på Hønefoss 43 pc-er, ett digitalt kamera, og to videoprosjektører.

Ikke første gang

— Jeg så at flere av pc-ene var merket med navn, og én av koffertene var også tydelig merket NCC, forteller operasjonsleder John Trygve Rønning ved Hønefoss politistasjon til bt.no.

Men det kan vise seg at de to siktede vil få mer å svare for. Tyverirunden torsdag skjedde nemlig nøyaktig ett år etter et nærmest identisk brekk i Fana.

— Også 9. september i fjor ble det meldt om et større tyveri av bærbare pc-er fra bedrifter i Sandsli- og Kokstad-området. Det ble brukt akkurat samme fremgangsmåte den gang, og det var omtrent like mange maskiner som ble tatt. Det var også flere spor som pekte i samme retning, sier Fana-lensmann Norvald Visnes til TVHordaland.

Han karakteriserer pc-raidene som organisert kriminalitet.

— Det er snakk om store verdier. I dette siste tilfellet dreide det seg om ca. én million kroner. Vi ser at enkelte fra baltiske land kommer hit for å stjele lett omsettelig utstyr, og at de så reiser raskt hjem og selger det, sier Visnes.

Stoppet av UP

De to siktede er 23 år gamle, og er ifølge politiets register erklært uønsket i Schengen-området frem til 2008. De ble satt i arresten på Hønefoss, før de og tyvegodset ble kjørt til Bergen. De vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag.

Det var en sivil utrykningspatrulje som stoppet de to ved 14.30-tiden i går på riksvei 7 ved Sokna i Ringerike. Mennene kjørte da en svenskregistrert leiebil.

— Årsaken til at UP stoppet bilen, var at de holdt høy fart og hadde hatt flere uvettige forbikjøringer, forteller politioverbetjent Arne Erik Håkonsen på krimavdelingen ved Hønefoss politistasjon.

De to estlenderne ble målt til å holde en hastighet på 104 km/t i 80-sonen, og vil bli anmeldt for fartsovertredelse og uvettig kjøring.

Dårlig oversikt

— Da UP-betjentene kontrollerte førerkortet, skjønte de raskt at noe var galt, forteller Håkonsen til bt.no.

I bilen fant politiet til sammen ni kofferter og bager stappfulle av pc-er og datautstyr. De to mennene fikk da et forklaringsproblem.

— De to mennene påsto at dette var private eiendeler. Politiet i Norge er kanskje naive, men vi er ikke så dumme, sier Håkonsen lattermildt.

Fana-lensmannen mener bedrifter må bli flinkere til å registrere serienumrene på datautstyret sitt.

— NCC hadde full kontroll på numrene, og det gjør oss i stand til å etterlyse tyvegodset i hele Schengen umiddelbart. Dersom det tar et døgn å få denne informasjonen, vil det ofte være for sent. Slike saker må løses med en gang.

PÅ REKKE OG RAD: Fana-lensmann Norvald Visnes kunne fylle opp kontoret med beslaglagt datautstyr i går. Saken ser ut til å være løst, etter at to menn ble tatt på Hønefoss med tyvegodset.<br/>Foto: GIDSKE STARK