I forrige uke møtte de to tiltalte i Bergen tingrett. Begge sa seg uskyldig for ranet de var anklaget for: Å ha ranet da 85 år gamle Johannes Skintveit. To menn tok seg inn i leiligheten, romsterte rundt og vekket til slutt Skintveit med å holde kniv mot halsen hans.

Nå har tingretten frikjent de to bergenserne. Tingrettsdommer Jacob M. Wolff skriver at dommerne er i for stor tvil om de to sto bak ranet, og at det «ikke foreligger tilstrekkelig bevis for å dømme» de tiltalte for ranet.

To andre

Grunnen er at to andre personer også kan være innblandet i ranet. Begge har vært inne til avhør som mistenkte. Det var via den ene av disse at politiet kom i kontakt med den første av de to tiltalte.

De to ranerne brukte maske, og 85-åringen kunne dermed ikke gjenkjenne dem.

MØTTE I RETTEN: Sammen med datteren Grethe, fikk Johannes Skintveit i går se de to som er tiltalt for å ha truet ham på livet med kniv i februar. Han hadde forventet å se noen som så ut som skurker. I stedet var han overrasket over hvor skikkelige de to mennene i 20-årene så ut.
Øyvind Lefdal Eidsvik

Ranerne tok seg inn på morgenkvisten i Skintveits leilighet, og truet han gjentatte ganger med å drepe ham, stikke ham med kniv og skjære av ham ører og fingrer. De fant etter hvert lommeboken hans, i tillegg til flere ur. Skintveit fikk et fire centimeter langt kutt i det ene øret.

Dømt for mindre forhold

I dommen står det at retten ikke er i tvil om at to personer gjennomførte ranet. «Hvor mange personer som i ettertid har vært involvert i etterfølgende håndtering av ransutbytte, er uklart for retten. Retten har fått opplyst at det har vært fire personer som har vært siktet eller mistenkt for selve ranet, men retten er ikke kjent med begrunnelsen for hvorfor to av disse er sjekket ut av selve ranssaken», skriver dommerene.

Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes ba om fengsel for de to i to år og ni måneder og to år og seks måneder, men da for flere forhold. Begge ble dømt for mindre forhold, men har fått slippe løs siden straffen allerede er sonet. De to har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i februar.

— Overrasket

— Jeg er overrasket. Men jeg har noen dager til å vurdere om det skal ankes eller ikke, sier Raanes.

Saken fortsetter under videoen.

Kjetil Ottesen forsvarte den yngste av de to tiltalte.

— Dommen er i tråd med min påstand. Klienten min ble løslatt i går. Derfor har jeg ikke fått snakket med han, men det er grunn til å tro at han er fornøyd, sier Ottesen.

Dersom dommen ikke blir anket av påtalemyndigheten, kan det bli aktuelt å søke om erstatning for å ha sittet månedsvis i varetekt, ifølge ham.

BT retter 26.09.14: I en tidligere versjon av denne saken var navnet til tingrettsdommer Jacob M. Wolff feilstavet til Wolf.